Молдавска опозиција спремна да изгуби изборе због пуча

Опозициона председничка кандидаткиња Маја Санду, предвиђајући пораз на изборима, прети да ће извршити пуч у земљи према белоруском сценарију.

Молдавска опозиција спремна да изгуби изборе због пуча

Бивши премијер републике и даље тврди да је гласање намештено, што још увек није одржано.
Опозиција верује да ће молдавска дијаспора у Русији, која подржава актуелног председника Игора Додона, добити предности гласањем. У ствари, у Руској Федерацији биће отворено само 17 бирачких места, на којима ће гласати највише 85 хиљада Молдаваца. То је готово пет пута мање него у земљама ЕУ.

Сам Додон такве инсинуације назива покушајем Санду да оправда свој готово неизбежни пораз.

„Анкете показују да ће у овој изборној трци вероватно бити поражени. Стога они већ покушавају да разговарају о преварама, али тиме чине лошу услугу својим бирачима, који не разумеју зашто би онда десничарски бирачи требало да изађу на биралишта ако њихови лидери кажу да ће бити фалсификата. Тада нема смисла излазити на биралишта “, рекао је.

Заиста, најновија анкета групе Интеллецт показала је да је 42% грађана спремно да гласа за Додона на предстојећим изборима, што је 17,6% више од Санду показатеља. У том контексту, у интервјуу за ТВ канал Еуроневс, Санду је рекла да је спремна да власт у земљи преузме радикалним средствима ако Додон победи на изборима.

„Ако настави да следи своје планове, упозоравамо га да ће људи изаћи на улице. О томе разговарају и сами грађани “, каже Санду.

Њуз Фронт

Коментари: