Лазански о односима Београда и Москве: Не треба тражити шумове тамо где их нема

Амбасадор Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански каже за РТС да је било разних спекулација и злонамерних коментара када је реч о односима Београда и Москве, али да су ти односи стабилни, као и да имамо стратешко партнерство и пријатељство. Не треба тражити шумове тамо где их нема, нема места томе, поручује Лазански.
Лазански о односима Београда и Москве: Не треба тражити шумове тамо где их нема

Сутра у Београд стиже шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и то у дану кад се формира Влада. На питање има ли ту неке симболике, Мирослав Лазански каже да мисли да је то случајност.

„Не бих ја тражио посебан ту разлог баш, јер та посета је била договорена последњих десетак дана. Првобитни пут министра Лаврова је био Атина–Загреб–Сарајево, с тим што је у Загребу требало да отвори нову зграду руске амбасаде у Хрватској, а у Сарајево иде због 25 година од потписивања Дејтона“, рекао је Лазански гостујући у „Јутарњем програму“.

Најављено је да ће се Лавров састати са председником Александром Вучићем и да ће се разматрати дубља српско-руска сарадња. Одговарајући на питање значи ли то да су Београд и Моска издржали све тестове, Лазански истиче да је било разних свакодневних тестова посебно у времену потписивања Вашингтонског спразума, а било је и разних, како каже, злонамерних коментара.

Истакао је да нема шумова у односима Србије и Русије.

„Односи између Москве и Београда су стабилни, ми имамо стратешко партнерство, стратешко пријатељство. Русија на свим међународним форумима подржава Србију у свим њеним ставовима, Србија је једина земља уз Белорусију и Северну Македонију није увела санкције Руској Федерацији, никада нисмо подржали било какву резолуцију у ЕУ против Русије и Москва то цени“, истакао је Лазански.

Говорећи о Вашингтонском споразуму и томе да ли је то покушај Америке да поврати утицај на Балкану, Лазански каже да не би то окарактерисао као покушај повратка Америке, јер „она је на Балкану присутна много дуже и много је више увучена у разне процесе него Руска Федерација“.

„Мека сила Русија је овде више симболично присутна у односу на меку силу САД. Има једна диспропорција у томе да колико год да су овде Американци више политички присутни, толико су њихови званичници долазили мање у Београд у службене посете“, рекао је Лазански.

„Када је државни секретар Америке као министар спољних послова био у Београду у службеној посети? Помпео дође у Приштину, али не дође у Београд. Када је амерички председник последњи пут био у Југославији? Путин је у последње четири године био већ три пута. Говоримо о томе колико вас неко поштује и уважава, а колико вас неко игнорише“, додао је Лазански.

Коментаришући тумачења кадровских решења у новој влади као заокрет и напуштање политике блискости Србије и Русије, Лазански каже да има разних тумачења, али да је Србија суверена, независна земља која води самосталну спољну политику и сходно томе и саставља своју Владу и додао да увек има разних спекулација.

„Ми имамо одличне односе са Москвом, председници Вучић и Путин имају одличне односе, посете су врло честе на највишем нивоу, економска сарадња би могла да буде већа али ова пандемија је све угрозила“, рекао је Лазански.

На питање да ли ће Путин доћи у Београд, Лазански каже да наравно да ће доћи. „Он у време пандемије није путовао ни у једну другу земљу, само је у Русији. Не треба тражити шумове тамо где их нема, нема места томе“, поручује Лазански.

Како је предвиђено, на састанку са Лавровом разматраће се и тренутна ситуација у решавању косовског проблема. Лазански каже да је Русија јасна у свом принципијалном ставу – међународно право, Резолуција 1244 и све оно што се Београд и Приштина договоре.

„Ја ту не видим простор за било какву врсту спекулација, ако се ми договоримо са Приштином да ће решење за Косово бити овакво или онакво, они ће то подржати“, закључио је Лазански.

„Сви чекају 3. новембар и америчке председничке изборе“

На питање како би оценио геоплитичку ситуацију, Лазански каже да сви чекају 3. новембар и америчке председничке изборе.

„Америчка спољна политика је увек конзистентна као велики брод, не може пуно да заокрене. Могуће су неке нијансе“, рекао је Лазански.

РТС

Коментари: