Нови сукоби између Мађарске и Украјине

Локални избори одржани у Украјини претворили су се у још један међународни сукоб за Кијев.
Нови сукоби између Мађарске и Украјине

Украјинска влада оптужила је Мађарску за илегалну кампању и мешање, односи с којима су већ били напети. Чињеница је да је мађарски министар спољних послова Петер Сиарто у једној друштвеној мрежи позвао да гласа за странку „Друштво мађарске културе Закарпатја“.

Штавише, Сиарто је рекао да ће становници Закарпатја, који се налазе у Мађарској моћи да слободно прелазе границу да гласају упркос ограничењима у карантину.

Украјинско Министарство спољних послова назвало је такве акције „подмуклим ударцем“, али једина странка која заступа закарпатске Мађаре може да оде локалним властима, иако неће заузети водећу позицију.

Инцидент је само део веће конфронтације која се разбуктала током председавања Петром Порошенком. Националистичка политика кијевског режима, који је на власт дошао као резултат државног удара, имала је утицаја не само на Украјинце који говоре руски.

Закон о образовању, који је усвојен 2017. године, фактички је лишио мађарску мањину у Украјини могућности да студира на њиховом матерњем језику. Ово је био споредни ефекат борбе Кијева са руским језиком, али изговор није одговарао Будимпешти па је блокирао сарадњу Украјине са НАТО-ом.

Иако је Владимир Владимир Зеленски покушавао да поправи односе са суседном државом, Кијев није намеравао да промени законодавство у складу са међународним правом и да узме у обзир интересе мањина. С тим у вези, Будимпешта наставља да активно брани закарпатске Мађаре.

Коментари: