Санкције због Наваљног показују жељу ЕУ да се стави изнад закона

Санкције које су Немачка и Француска иницирале против грађана Русије због тога што се десило опозиционару Алексеју Наваљном показује неспособност ЕУ да адекватно оцени дешавања у свету и жељом да се савез стави изнад закона, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Санкције због Наваљног показују жељу ЕУ да се стави изнад закона

„Погледајте само бахато одбијање Берлина да одговори на многобројне захтеве наше Генералног тужилаштва по такозваном случају Наваљног, директно кршећи обавезе Немачке из Европске конвенције о узајамној правној помоћи из 1959. године. Уместо поштовања овог међународно-правног документа представници Немачке и Француске су иницирали још једну порцију нелегитимних санкција ЕУ против руских грађана. Све то је за жаљење и добро показује неспособност ЕУ да адекватно оцени дешавања у свету, са жељом да постави себе ван закона“, рекао је Лавров интервјуу хрватском „Вечерњем листу“.

По његовим речима, антируски испади западних колега који су заборавили шта је демократија и који су се опустили до нивоа баналног безобразлука, неће остати без адекватне реакције Москве.

„У САД и ЕУ добро знају о нашим реципрочним корацима“, нагласио је Лавров.

Раније је саопштено да је Европска унија увела санкције шесторици држављана Русије и научном институту у вези са ситуацијом са Наваљним. Међу лицима којима су уведене санкције су директор ФСБ Александар Бортњиков, први заменик шефа администрације руског председника Сергеј Киријенко и начелник Одељења за унутрашњу политику руског председника Андреј Јарин.

Претходно су шефови дипломатија држава ЕУ донели политичку одлуку по питању антируских санкција због ситуације са Наваљним. Немачка и Француска су дале предлоге у вези са особама укљученим у списак.

Подсетимо, немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Спутник

Коментари: