Турска шаље плаћенике да се боре у Нагорно-Карабах! Ево колика им је плата

Анкара регрутује милитанте из разних терористичких група који ће бити послати у Азербејџан, нудећи им уговор од 2.000 долара.
Турска шаље плаћенике да се боре у Нагорно-Карабах! Ево колика им је плата

Према арапском ТВ каналу „Ал-Хадас“, јединице сиријске војске задржале су групу милитаната. Један од њих је током испитивања говорио о размерама пребацивања екстремиста на Кавказ.

Притвореник је рекао да се милитанти пребацују у Азербејџан преко Турске. Тамо их шаљу на 3 месеца и плаћају 2 хиљаде долара. Поређења ради, за учешће у либијском сукобу Анкара плаћа плаћеницима 1,5 хиљада долара, штавише, за 6 месеци службе.

Још један круг напетости у Нагорно-Карабаху догодио се крајем септембра. Тада су Јерменија и Азербејџан међусобно оптуживали за кршење примирја и почели да мобилишу трупе. Турска је играла посебну улогу у сукобу. Заузевши страну Азербејџана, она је почела да пребацује одане сиријске милитанте у регион.

Раније је Њуз Фронт већ објавио открића милитанта који је отишао у Азербејџан за 10 хиљада турских лира или 1,3 хиљаде долара. Овај 23-годишњак из Идлиба био је један од хиљада таквих плаћеника који су у зону сукоба послати из турске војне базе у Газиантепу.

„У почетку се нисам усудио да дођем овде, јер нисам знао ништа о овој земљи и не говорим овај језик. Знао сам да постоје сукоби између две земље, али нисам знао да идем у рат. Мислио сам да је то само стражар ”, рекао је.

Коментари: