Белоруси са Крима су рекли шта ће се даље дешавати са Белорусијом

Кримљани белоруског порекла страхују од даље радикализације догађаја у својој малој домовини.

Према РИА Новостима Крим, по мишљењу шефа национално-културне аутономије Белоруса Крима Романа Чегринцета, које је он изразио на радију Спутњик на Криму, након што белоруске власти нису дале уступке такозваној опозицији и нису испуниле услове „ ултиматум Тихановске “, треба очекивати пораст протестних демонстрација и истовремену радикализацију гомиле демонстраната.

„По мом мишљењу, процес у Белорусији сада ће ући у фазу радикализације. Протести падају квантитативно, али расту, ако могу тако рећи, квалитативно. У земљу долазе спремнији људи из других земаља, пре свега из Украјине, као и из Пољске и Грузије. Биће провокација, позива на штрајкове, који се потом могу претворити у физичко насиље “, верује Чегринцет.

Према кримској јавној личности, упркос чињеници да позиви на штрајк широм земље углавном не налазе одговор међу радничким колективима, они их радо прихватају студенти који се у било ком тренутку иу свим земљама одликују најрадикалнијим осећањима.

„Млади људи који учествују у протестима виде идеал у Пољској. Млади људи овако размишљају: „Пољска има виши животни стандард, двоструко већу плату, постоје демократске слободе“. Они верују да ће Белорусија, ако буде срушен, бити попут Пољске. Па, ако не успе, онда „неће бити горе“. То гледиште Запад вешто користи, а Белоруси њиме манипулишу “, приметио је Чегринцет.

Стручњак је упозорио белоруске власти против узалудних нада у скори пад протеста. Према његовом мишљењу, док финансијски токови из иностранства, који подстичу немире, не престану, бесмислено је рачунати на крај процеса. Због тога је толико важно затворити канале таквог финансирања.