Чекам Европски парламент

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да чека да представници Европског парламента контактирају с њим поводом најављиваног дијалога власти и опозиције. Навео је да неће бити „никаквог заокрета у спољној политици, а нарочито не у политици према Косову“.

Чекам Европски парламент

Ивица Дачић је рекао да га је председник Србије Александар Вучић предложио за функцију председника Скупштине јер, како је казао, и Вучић мисли и очекује да ће дијалог бити вођен не само са онима у Парламенту већ и на „ширем нивоу“.

„ЕП је саопштио да је Парламент тај који је примаран за дијалог. Чекам да ми се обрате на ту тему. Досад нисам имао контакте поводом тога“, казао је Дачић за војвођански Јавни сервис.

Према његовим речима, поједини новинари су га питали да ли је имао позиве из ЕП у вези са дијалогом јер, према њиховим сазнањима, ЕП припрема писмо о томе које ће упутити председнику Скупштине.

„Морам да сагледам шта је у питању“, казао је Дачић и додао да до сада није учествовао у дијалогу власти и опозиције.

На питање да ли би требало сви да учествују, Дачић је одговорио „да би требало, јер без свих, дијалог нема ефекта“.

„Дијалог и не треба да се води само о политичким темама и нису само странке носиоци односно субјекти дијалога. Потребне су нам и разне друге теме, попут питања актуелне пандемије…Има много друштвених група које желе и треба да учествују“, нагласио је Дачић.

Без заокрета у спољној политици

Коментаришући избор нових министара, а посебно Николе Селаковића за место министра спољних послова, навео је да неће бити „никаквог заокрета у спољној политици, а нарочито не у политици према Косову“.

Подсетио је да је Селаковић као члан делегације и министар правде учествовао заједно са Вучићем и њим у бриселском дијалогу и да је показао свој патриотизам.

„Он је патриота и мени је драго да долази после мене“, јасан је Дачић.

Што се тиче изјаве шефа бриселске дипломатије Жосепа Бореља да је свеобухватан правно обавезујући споразум о Косову потребан што пре, у наредним недељама и месецима, Дачић мисли „да то није могуће, како они то замишљају“.

За поједина мишљења у јавности да је тиме што је изабран за председника парламента „деградиран“, понавља да је то зато што је „деградирана улога Парламента“.

„Сви су навикнути да је то `резервна клупа` и место одакле се регрутује за извршну власт. Председник Вучић је имао идеју да ојача улогу Парламента тиме што је мене предложио. Ја сам од 1991. године први лидер странке који је на челу парламента. Моја позиција је број два у држави“, закључио је Дачић.

РТС

Коментари: