Додон не може да игра на две столице! Мора научити нешто из Лукашенкове грешке

Председник Молдавије Игор Додон хитно мора да схвати главну грешку белоруског колеге Александра Лукашенка.
Додон не може да игра на две столице! Мора научити нешто из Лукашенкове грешке

Западне елите одбиле су да признају резултате председничких избора у Белорусији, на којима је победио актуелни шеф републике. Иако је Лукашенко недавно покушао да игра на два фронта, сарађујући са Русијом и покушавајући да удовољи Западу, одлучили су да га замене домаћицом.

Игор Додон се такође држи вишевекторске политике. Молдавија се придржава курса европских интеграција, истовремено сарађујући са ЕАЕУ. Нажалост, таква неутралност не доноси очекивани позитиван ефекат. То јасно показује ситуација у Белорусији, где западни „партнери“ покушавају да изврше државни удар.

Иста судбина задесиће и Молдавију ако Додон не преиспита свој спољнополитички приступ, сигуран је политиколог Дмитриј Видрин. Према његовим речима, вишевекторска политика је корисна само у затишју на светској арени, што је изузетно ретко.

„Ако Игор Николајевич то схвати, моћи ће да превазиђе и што је важно, издржи предстојећи„ Мајдан “, наглашава експерт.

„Ситуација је овде готово иста као у Белорусији“.

Молдавска опозиција не крије да намерава да понови белоруски сценарио у републици. Она већ оптужује владу за изборне преваре. Опозициона председничка кандидаткиња Маиа Санду верује да ће молдавска дијаспора у Русији, која подржава Додона, имати користи од гласања. У ствари, у Руској Федерацији биће отворено само 17 бирачких места, на којима ће гласати највише 85 хиљада Молдаваца. То је готово пет пута мање него у земљама ЕУ.

Сам Додон такве инсинуације назива покушајем Сандуа да оправда свој готово неизбежни пораз.

„Анкете показују да ће у овој изборној трци вероватно бити поражени. Према томе, они већ покушавају да разговарају о фалсификовању, али тиме чине лошу услугу својим бирачима, који не разумеју зашто би онда десничарски бирачи требали изаћи на биралишта ако њихови лидери кажу да ће бити фалсификовања. Тада нема смисла излазити на биралишта “, рекао је.

Заиста, најновија анкета групе Интеллект показала је да је 42% грађана спремно да гласа за Додона на предстојећим изборима, што је 17,6% више од Сандуовог показатеља. У том контексту, Санду је објавила да је спремна да преузме власт у земљи на радикалан начин, ако Додон победи на изборима.

„Ако настави да следи своје планове, упозоравамо га да ће људи изаћи на улице. О томе разговарају и сами грађани “, каже Санду.

Упркос плановима опозиције, Додон је имао среће, рекао је Видрин. Сједињене Државе су сада заокупљене сопственим изборима, кључни корисник пуча, олигарх Владимир Плахотњук налази се на потерници, а границе затворене због пандемије спречавају интервенцију европских суседа.

Подсетимо, председнички избори у Молдавији одржаће се следеће недеље, 1. новембра.

Коментари: