Ердоган оптужио Русију за напад на камп сиријске опозиције у Идлибу

Председник Турски Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Русија напала камп за обуку опозиције у сиријском Идлибу.

Ердоган оптужио Русију за напад на камп сиријске опозиције у Идлибу
Реџеп Тајип Ердоган(фото: Лола Ђорђевић)

„Напад Русије на камп опозиције за обуку који се налази у области Идлиб, указује на недостатак жеље за одрживим миром и спокојем тамо“, рекао је Ердоган обраћајући се парламентарној фракцији владајуће Партије правде и развоја.

Раније је сиријски лист „Ел Ватан“, позивајући се на изворе у Министарству здравља у Идлибу, известио да је у ваздушном нападу Ваздушно-космичких снага Русије на камп за обуку терористичке групе у сиријској провинцији Идлиб, убијено више од 40 милитаната, а најмање 60 је рањено.

Идлиб је једина регија у Сирији чији је значајан део и даље у рукама терористичких формација. У овом делу Сирије је 2017. године створена северна зона деескалације, где су се преместили екстремисти који су одбили да положе оружје у предграђу Дамаска Источна Гута и јужним регионима земље.

На територији ове провинције налазе се осматрачнице турске војске, а у складу са споразумима председника Русије Владимира Путина и Турске Реџепа Тајипа Ердогана, постигнутим 5. марта у Москви, војске двеју земаља спроводе заједничке патроле у ​​Идлибу.

Спутњик

Коментари: