Побуна Чеха /видео/

У Прагу се одржавају протести због одлуке чешке владе да од вечерас уведе полицијски час и додатно ограничи рад малопродајних радњи. Нове мере уведене су због драматичног пораста броја заражених вирусом корона, који је на дневном нивоу премашио 15.000.
Побуна Чеха /видео/

Протест се одржава под слоганом „Марш за слободу“, а организатори позивају власт да размисли о економским и друштвеним последицама нових рестриктивних мера.

Према новим мерама, масовна окупљања у Прагу су дозвољена само уколико максималан број на скупу не прелази 500 и ако су подељени у групе од највише 20 особа.

https://www.facebook.com/watch/?v=3428345610578546

Обавезно је и да сви учесници скупа носе заштитне маске.

Иначе, полицијски час је на снази у периоду од 21 сат до пет ујутру, а трајаће седам дана. Малопродајне радње морају да се затворе до 20 сати, са изузетком бензинских пумпи и апотека.

Чешки премијер Анреј Бабиш је изјавио да ће влада тражити од посланика да јој се продуже ванредна овлашћења за још месец дана, односно до 3. децембра, док покушава да заустави нагли пораст броја заражених вирусом корона.

У Чешкој је, у последња 24 сата, регистровано 15.663 нових случајева вируса корона, што је највиши дневни биланс новозаражених у тој земљи.

Подаци министарства здравља показују да је број укупно заражених порастао на 284.033, а да се број преминулих попео на 2.547.

Како наводи Ројтерс, Чешка се у последње две недеље суочава са најбржом стопом заражавања у Европи, са 1.324 случаја на 100.000 становника, пренео је Танјуг.

Спутњик

Коментари: