Трамп критиковао изборне механизме за бројање раних гласова

ВАШИНГТОН – Председник САД Доналд Трамп критиковао је поново данас америчке изборне механизме, посебно начин бројања раних гласова и оценио да би додатно време за бројање више десетина милиона гласова после изборног дана, 3. новембра, било „непримерено”.
Трамп критиковао изборне механизме за бројање раних гласова

Док је Трамп исказао сумњу у гласање преко поште, док је његов супарник, демократа Џо Бајден позвао на јединство током свог изборног митинга у држави Џорџији која се сматра наклоњенијом републиканцима и актуелном председнику.

Експерти су проценили да би пребројавање више до 45 милиона гласова пристиглих преко поште могло да потраје више дана, чак и недеља, што значи да победник, сасвим извесно, неће бити познат непосредно након затварања биралишта 3. новембра, преноси Ројтерс.

Иако су изборне неправилности реткост током изборних процеса у САД, Трамп је више пута поновио да масовно гласање преко поште неминовно води већим злоупотребама, али није пружио никакве доказе за своје тврдње, због чега су званичници, активисти и симпатизери Демократске странке изразили дубоку забринутост да Доналд Трамп неће бити спреман да прихвати изборни пораз, док је сам Џо Бајден чак рекао да је то његов највећи страх.

Према важећим прописима и подацима из организације Изборни пројекат САД, савезне државе не дозвољавају званично бројање гласова све док се биралишта не затворе, преноси Танјуг.

До сада је рано гласање обавило више од 68,5 милиона Американаца, што је замало половина укупног броја гласова са прошлих избора, 2016. године.

Бивши председник Барак Обама био је на данашњем Бајденовом митингу у Орланду, у савезној држави Флорида, и одатле је упутио апел демократама да у што већем броју изађу на изборе.

„На прошлим изборима понашали смо се самозадовољно и ту грешку не смемо да поновимо ове године. Људи су било мало лењи, сматрали су да је битка унапред добијена и погледајте шта нам се догодило. То не смемо да дозволимо овога пута”, рекао је бивши председник САД Барак Обама.

Политика

Коментари: