Америка опет прети Турској санкцијама због С-400

Помоћник америчког државног секретара за политичка и војна питања Кларк Купер упутио је претњу Турској санкцијама због набавке противваздушних ракетних система С-400 од Русије.

Америка опет прети Турској санкцијама због С-400
© SPUTNIK / ПАВЕЛ ЛИСИЦЫН
Противракетни систем С-400 „Тријумф“

„Што се тиче закона „О борби против америчких противника путем санкција“ (CAATSA), ризик од њихове употребе никада није нестао. Оно што смо до сада видели, у периоду између прошле и ове године, је да ризик да до тога дође само расте“, рекао је амерички званичник, коментаришући на интернет брифингу о могућностима да Вашингтон користи рестриктивне мере против Анкаре због куповине комплекса С-400.
CAATSA је амерички закон „О борби против америчких противника путем санкција“ из 2017. године. Овај нормативни правни акт прети употребом једностраних санкција против држава које од Русије набављају савремене системе наоружања и војну опрему.

Према Куперу, даље кораке САД-а на овом пољу прате државе које разматрају могућност куповине наоружања од Москве.

„Мислим да неке земље прате ове догађаје, помно прате, чекају да виде какве ће бити санкције против Турске. Ако погледате CAATSA, постоји велика флексибилност, не постоји један приступ за све у вези са санкцијама“, рекао је Купер.

Шта би се могло догодити у овој области, рекао бих, сигурно ће надгледати одређени број партнера који тренутно или модернизују своје оружане снаге и купују оружје од Сједињених Америчких Држава, или кокетирају са потенцијалом за набавку неке руске опреме. Куповина оружја од Русије имала би негативан утицај на њихове напоре да се модернизују уз помоћ Америке“, рекао је амерички дипломата.

Потврдио је да је ризик од санкција којима се Турска излаже сасвим реалан. Додао је да је Турска пропустила прилику током протеклих годину дана да се врати на добар пут са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом.

Спорови око ракетних система С-400 и америчких ловаца Ф-35

Русија и Турска су 2017. године потписале уговор о испоруци руских ракетних система С-400. Турска је била прва држава чланица НАТО, која је ове системе набавила од Русије. Одлука Анкаре изазвала је негативну реакцију САД и Алијансе у целини.

САД не одустају од покушаја да натерају Турску да се одрекне руских ракетних система С-400. Због чињенице да Турска не попушта под притиском Вашингтон је Анкару искључио из америчког програма за производњу бомбардера пете генерације Ф-35. Поред тога, САД прете Турској због куповине С-400 увођењем низа једностраних санкција, али не журе са предузимањем ових корака, јер се плаше даљег заоштравања односа са кључним савезником у НАТО-у, а Анкара упозорава да примена таквих ограничења неће остати без одговора.

Спутник

Коментари: