Путин: Европа има тетку, Русија се бори сама

Русија, за разлику од Европе, нема коме да се обрати за помоћ ако буџет не може да испуни своје социјалне обавезе, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Путин: Европа има тетку, Русија се бори сама
Владимир Путин (фото: Лола Ђорђевић)

„Шта у пракси значи (откуп државних обвезница од стране Централних банака)? Централна банка откупљује државне обвезнице – то је само емисија. До чега то доводи? До повећања новчане масе, може довести до повећања инфлације. Морамо бити веома опрезни у вези са тим“, рекао је руски председник на пленарном заседању форума „Русија зове!“.

„Ако расте инфлација, расту и цене. А морају се осигурати социјалне обавезе државе. То значи да ће буџетски дефицит и даље расти. И добро, Европа има неку, рекло би се строгу, али ипак добру тетку од које увек може да тражи помоћ. Знате на кога мислим – Немачку. Ми немамо коме да се обратимо за помоћ. У томе је разлика“, закључио је Путин.

Шеф државе је раније изјавио да Русија нема потребе за спровођењем политике квантитативног попуштања.

Тренутно Банка Русије води меку монетарну политику кроз смањење кључне стопе. Неконвенционалније методе укључују квантитативно попуштање, које се тренутно користи у великом броју европских земаља.

Спутник

Коментари: