Старац и нуклеарно дугме – Гардијан је указао на проблеме америчке геронтократије

Када се Бела кућа претвори у старачки дом, то не може а да не доведе у питање тенденције америчке политике.

Старац и нуклеарно дугме - Гардијан је указао на проблеме америчке геронтократије

Као што је приметио  Гардијан, оно што се дешава у Сједињеним Државама потпуно је у супротности са здравим разумом. Земља, опседнута младошћу и великим променама, свог председника бира између двојице седих старешина. Гојазни Доналд Трамп (74) бори се за право окупације Беле куће. Ако изгуби, препустиће председништво још старијем политичару. За мање од месец дана, Џо Бајден напуниће 78 година. Постаће најстарији амерички председник, оборивши рекорд свог претходника.

У том контексту, у америчком друштву постоји основана расправа о томе да ли ментални и физички проблеми старости могу утицати на доношење одлука особе чија рука лежи на нуклеарном дугмету.
Бивши амерички председник Џими Картер, који сада има 96 година, каже да је време да се председничким кандидатима наметну старосне границе.

„Да сам имао само 80 година, да сам био 15 година млађи, не верујем да бих могао да обављам дужности које сам обављао док сам био председник. Морате бити у стању да прелазите са једне теме на другу и адекватно се концентришете на сваку од њих, а затим их комбинујете на сложен начин “, рекао је.

Картер је имао 56 година када је изгубио изборе од Роналда Реагана (60), тада најстаријег победника америчке председничке трке. Регана су често исмевали због затамњења, а након његове оставке откривено је да болује од Алцхајмеровог синдрома.

Није изненађујуће што је Бајденово седиште објавило медицински извештај крајем прошле године. Према документу, Бајден је „здрав, енергичан 77-годишњак који је способан за успешне председничке дужности“. То је учинио и Трампов тим који је сличан извештај објавио у јуну.

Штавише, Трамп је проблем претворио у оружје. Председник је почео да критикује свог противника, указујући на његову старост и сродне факторе.

„Џо Бајден ме јуче назвао Џорџ. Није могао да се сети свог имена. Домаћин му је помогао да заврши интервју. Лажни медијски картел ради прековремено како би утишао случај “, рекао је Трамп.

Инцидент се догодио током интернетског догађаја. Вероватно је Бајден заменио Трампа за републиканца Џорџа В. Буша, који је владао Сједињеним Државама од 2001. до 2009. године.

Трамп је раније овог месеца упао у своју замку. Републиканац је, ризикујући због старости и вишка килограма, добио коронавирус. Упркос томе, он има очигледну политичку предност у односу на конкурента, пише  Гардијан.

Стари републикански председник познат је феномен у Сједињеним Државама. Конзервативци су спремни да ставе и чак поздраве наборане и седе косе старешине у Овалном кабинету. За демократе је све управо супротно. Џон Ф. Кенеди имао је 43 године када је ступио на дужност, Линдон Џонсон 55, Бил Клинтон 46 и Барак Обама 47. Бајден се издваја са ове листе, поготово јер је у Демократској странци било млађих кандидата.

„Џо Бајден је увек говорио да је он у ствари привремени председник и зна шта ће се даље догађати“, – рекао је шеф Демократске странке округа Лос Анђелеса Дрекел еард.

Због тога је Бајден изабрао Камалу Харис за свог потпредседника, рекао је. На крају, она ће заменити Бајдена ако не дочека крај председничког мандата.

Њуз Фронт

Коментари: