Атлантски савет: Спречити извоз руског оружја у Србију преко Бугарске

Русија поново користи бугарски ваздушни простор за испоруке оружја Србији, саопштио је Бугарски Атлантски савет, нагласивши да таква пракса треба да престане.

Атлантски савет: Спречити извоз руског оружја у Србију преко Бугарске

Организација је претпоставила да су се тенкови Т-72 могли транспортовати авионом „Иљушин“ ИЛ-76ТД, који је одлетео са аеродрома Батајница у Анапу.

„Да овај лет није случајно повезан са руском војном испоруком тенкова Т-72 Београду? Медији пишу о испорукама, извештавају да тенкови слећу у Србију, али не прецизирају која је њихова рута. Према нашој истрази то се изводи преко територије Бугарске!“, речено је у Атлантском савету.

У Атлантском савету су напоменули да су већ критиковали доставу оружја Србији преко Бугарске, када је била испорука система за противваздушну одбрану „Панцир С1“ и позвали да се таква пракса више не понови.

„Зашто бугарска влада поново то допушта? Шта представља Бугарска, руски коридор на Балкану?“, изјавили су у Атлантском савету.

Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов је у фебруару изјавио да земља нема основа да Русији забрани летове. Забрана би могла да изазове дипломатски скандал и реакцију Русије и Србије.

Спутник

Коментари: