Мустафа тврди да није крив за злочине ОВК у Злашу

Оптужени је пред судом у Хагу одржао политички говор о „правичном рату” и тешко оптужио српске лидере.

Мустафа тврди да није крив за злочине ОВК у Злашу

Салих Мустафа, први оптуженик коме се суди пред судом за злочине ОВК одбацио је јуче кривицу по све четири тачке оптужнице која га терети за убиства затвореника у логору Злаш, 1999. године на КиМ.

На јучерашњој седници Мустафа је требало само кратко да се изјасни о кривици али је, пре него што је то учинио, одржао политички говор који је далеко превазилазио оквире планираног. Никола Гију, судија за претходни поступак из Француске није га у томе прекинуо, већ је саслушао његово излагање које је обиловало тешким оптужбама на рачун српских лидера.

„Ја сам први грађанин Републике Косово коме се суди пред овим судом, бивши ратник за слободу. Чврсто верујући у заклетву као војник ОВК и имајући поверење у морал мојих ратника, уверен сам да је рат био частан и неизбежан јер је дуготрајна окупација шовинистичких и фашистичких Срба имала геноцидне димензије под вођством Слободана Милошевића. Нисмо имали другог избора сем отпора и рата за слободу – почео је Мустафа.

Затим је говорио о поверењу у себе и сопствени морал, наглашавајући да ОВК никад није била терористичка организација већ ослободилачка војска која је имала подршку народа и представљала камен темељац за данашњу слободу.

„Желим да верујем да специјализована већа неће бити под утицајем политике, интересних група и кланова. Желим да не користите непријатеље моје земље против мог народа и да због уских интереса не утичу на темељ наше слободе и правичан рат, да не раде посао луцифера. Неки људи су обузети мржњом и продали су душу ђаволу – казао је Мустафа, додајући да нема других речи сем, како је казао, да цитира Исуса Христа: „Помози им Боже, не знају шта раде.”

Затим је говорио о хиљадама жртава и стотинама масовних гробница широм Србије и како се његови саборци „разапињу на крст’’.

„Мирење народа се не може постићи на овај начин. Троугао Александар Вучић – Александар Вулин – Ивица Дачић, који је био активан и у Милошевићево време, преузео је на себе улогу главног актера. Они својим фашистичким политикама ометају слободу мог народа у Санџаку и источном Косову, где људи пате јер им се ускраћују људска права – причао је Мустафа.

„Нисам крив”, рекао је на крају овог излагања.

Судија Гију прокоментарисао је да је оптужени говорио шире од постављеног питања, а затим је тражио од Мустафе да се појединачно изјасни на сваку тачку оптужнице. Мустафа је тако четири пута заредом одговорио: „Нисам крив.”

Претпретресни поступак наставиће се припремама за суђење – саопштио је судија.

У наставку, бранилац је саопштио да припреме одбране отежава ситуација са ковидом, тражећи дужи рок за следећу статусну конференцију.

Подсећамо, тужилац терети Салиха Мустафу, званог командант Цаљи, да је индивидуално кривично одговоран за удружени злочиначки подухват са још неколико Албанаца. Командовао је јединицом од око 600 војника, који су дејствовали углавном у градским подручјима Приштине и Обилића и у њиховој околини, као и на подручју Гољака, где је и село Злаш.

У априлу 1999. године, на имању у Злашу био је импровизовани затвор. У оптужници се наводи да је Мустафа знао да су ту држани у заточеништву људи који нису учествовали у ратним дејствима, као и да су он и припадници ОВК под његовом командом заробљенике злостављали, називали шпијунима и оптуживали их за сарадњу са српским властима и нелојалност ОВК.

Тужилац терети Мустафу за четири тачке оптужнице – произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство, преноси Политика.

Видовдан.орг

Коментари: