Пентагон: Руско и кинеско хиперзвучно оружје – највећи изазов америчке одбране

Хиперзвучно оружје земаља које су конкуренти Америке, укључујући Русију, представљају изазов за сво противваздухопловно (ПВО) наоружање којим америчка војска располаже, изјавио је шеф команде ваздужно-космичких снага Северне Америке (НОРАД) Глен Ванхерк.

Пентагон: Руско и кинеско хиперзвучно оружје – највећи изазов америчке одбране
© SPUTNIK / ЕВГЕНИЙ БИЯТОВ
Вишенаменски ловац МиГ-31 са хиперзвучном ракетом „кинжал“

Како је рекао, Русија и Кина пре свега раде на изради хиперзвучног оружја, док је руска ракета „Авангард“ већ стављена у арсенал руске војске.

„Процес израде наших одбрамбених система од хиперзвучног оружја није у складу са темпом развоја противничког наоружања, што баца изазов свим претходним верзијама система за откривање ракетног напада којим располаже Министарство одбране САД“, рекао је он.

Ванхерк је међутим нагласио да нуклеарна тријада и даље представља основу америчке одбране иако је у том домену потребно, поред принципа нуклеарне одмазде, размишљати и о начину спречавања противника да уопште и нападне.

Такође је рекао и да одбрана од хиперзвучног наоружања не изискује нужно развој нових технологија, већ су постојеће довољне да би се направило адекватно одбрамбено наоружање.

Амерички генерал је такође навео и да Пентагон иде „у добром правцу“, да се бави развојем нових радара и сензора који би могли из космоса да јављају потенцијалне ракетне нападе и то уз помоћ вештачке интелигенције.

Подсетио је и да Агенција за ракетну одбрану космичких снага САД ради на развоју специјалних сателита који ће бити искључиво посвећени праћењу хиперзвучног наоружања.

Коментари: