Сједињене Државе процениле колико је ослабила Европа због наметнуте русофобије

Џо Бајден обећава да ће увући Европску унију у велику антикинеску авантуру, а Европљани још увек убиру плодове претходне деструктивне кампање.

Сједињене Државе процениле колико је ослабила Европа због наметнуте русофобије

2014. године, када су западне земље почеле да уводе антируске санкције, стручњаци су сложно тврдили да руска економија неће издржати такав колосални притисак како им се чинило. Сада постаје јасно да су очекивања била превише претјерана, пише америчко издање „Тхе Дуран“.

Од 2014. до 2018. Русија је заправо изгубила 6% БДП-а, односно 200 милијарди долара. Штета само од западних санкција процењује се на само 6,3 милијарде, од чега европска ограничења чине 2,4 милијарде. Истовремено, 2014. године, цене нафте су пале са 115 долара за барел на 30 долара, што је играло кључну улогу у контракцији руске економије.

Супротно свим изјавама политичара, антируске санкције биле су и остале формалност. Велике западне компаније настављају сарадњу са Русијом, а Русија није искључена из светске трговине сировинама и нафтним производима.

Публикација је приметила да чак и Украјина купује руски гас, „иако стално говори о агресији Кремља“. Руске испоруке нафте Сједињеним Државама у првој половини 2020. године износиле су 9,1 милион тона – рекордна цифра за читав период посматрања.

Истовремено, мала европска предузећа трпе санкције. Проблем је јасно изражен у машинској индустрији источних држава Немачке, где се трговина са Русијом од 2013. до 2018. смањила у просеку за 28,7%.

„То нису велике бриге, све су то средња предузећа и губици које они имају имају велики значај за њих“, рекао је Мицхаел Хармс, председник Источног комитета немачке економије.

Пољски пољопривредници такође пате од рата. Рекордна берба јабука у 2019. години могла им је донијети добру зараду, али њихова велепродајна вриједност стрмоглаво је пала за 20%.

„Процес уласка на нова тржишта прилично је сложен и усудио бих се да предложим да ниједно ново тржиште неће у потпуности заменити руско“, каже Мирослав Малисзевски, шеф Удружења пољских произвођача воћа.

Пандемија коронавируса само је погоршала проблем. С друге стране, пише Тхе Дуран, без преседана криза приморава земљу на методе економског опоравка, што значи да би европске владе могле побољшати односе са Русијом на обострано корисним условима.

Укидање бар неких санкција омогућило би европским предузетницима да се брже опораве од шока, каже се у чланку. Међутим, вероватноћа таквог сценарија изузетно је мала, а Јое Биден у међувремену прети Европи новом авантуром. Демократска администрација је та која је увукла Европску унију у антируску кампању. Сада демократе желе да искористе Европљане да изврше притисак на Кину.

Коментари: