Косачов: Зашто су за Русију важни амерички избори

Ако САД одустану од претходне реторике о наводном спољном мешању у америчке изборе, нестаће и опседнутост Русијом, рекао је шеф међународног комитета Савета федерације Константин Косачов.

Константин Косачов (Фото: Лола Ђорђевић)

„За нас је, наравно, главно питање – шта ће се изменити у правцу Русије. А ту су могуће варијанте“, написао је Косачов на Фејсбуку.

Према његовом мишљењу, „ако нестане централни фактор за америчку унутрашњу политику – фактор наводног руског мешања, тада ће друге теме постати важније сваком америчком председнику“. Понекад ће тема Кине бити важнија, или мање важна тема Ирана, „али како год било – само да нестане опседнутост Русијом“, додао је Косачов.

Поред тога, не треба заборавити да се последњих година политика Беле куће према Русији није толико заснивала на ставовима председника, колико на расположењу у Конгресу, подсећа Косачов.

„Да ли ће се тамо изменити приоритети? У уторак се, између осталог, одређује судбина 35 од 100 места у Сенату, што ће утицати на спољну политику било ког америчког председника“, рекао је Косачов.

Али много тога би се променило када би конгресмени схватили да Русија није извор тренутних проблема у САД. А то није мало, јер се и на томе могу градити односи са било којом администрацијом Беле куће, уверен је руски политичар.

„Рекао бих да је за нас повољна свака одређеност у којој губитници неће морати да прибегавају фактору спољног мешања. Време је да се Америка врати разумној политици, у којој ћемо је увек подржавати. Начекали смо се“, поручио је Косачов.

Амерички председнички избори су завршени, а у току је пребројавање гласова. У трци су два кандидата за Белу кућу, председник САД Доналд Трамп кога предлажу Републиканци и Џо Бајден испред Демократа.

Спутњик