Економски факултет из Санкт Петербурга у светском врху

На помен високошколског образовања у Русији прва асоцијација обично су сјајни математичари, инжењери, љекари, умјетници који излазе са руских универзитета… За водеће економисте до сада ипак су били резервисани факултети из САД и Велике Британије. Међутим, имајући у виду листу топ „100 Executive МBA Ranking“ Фајненшел Тајмса за 2020. годину та перцепција би ускоро можда могла да се ускоро измијени.

У извјештају Фајненшел Тајмса објављеном 26. октобра, на листи нашао се и један универзитет из Русије и то Висока школа менаџмента Санктпетербуршког државног универзитета (СПбГУ). Листа 100 Executive МBA Ranking“ формира се на основу веома сложеног истраживања, које почиње од анкетирања и тестирања студената. Поред стеченог знања на универзитету и задовољства студената наставом у обзир се узимају просјечна почетна зарада, њен раст и напредак у каријери у периоду од 3 године након завршетка факултета, степен међунардоне академске мобилности, академске референце предавача и тд.

Рангирање економских факултета од стране Фајненшел Тајмса једна је од најпризнатијих међународних рејтинг листи. То што се ове године тамо нашла и Висока школа менаџмента СПбГУ потврда је успјеха процеса започетог 2005. године. Тада је покренут приориетни национални програм Владе Руске Федерације „Образовање“, чији је посебан дио био оснивање бизнис школе по највишим свјетским стандардима, способне да школује елитне кадрове за управљање у предузећима, способне да се у коштац ухвате са изазовима повећања конкурентности у глобалној економији XXI вијека. Главни иницијатор пројекта био је предсједник Владимир Путин, који је и сам високо образовање стекао на СПбГУ.

„Висок ниво бизнис образовања на Државном универзитету у Санкт Петербургу верификован је престижним међународним акредитацијама и потврђеним рејтингом, гдје СПбГУ из године у годину улази у ТОП-100, поред најбољих свјетских универзитета и школа. Чињеница да је наша Висока школа менаџмента уврштена на листу најбољих и према Фајненшел Тајмсу заслуга је цјелокупног наставног особља, студената и студијских програма.“ изјавио је Николај Кропачев, ректор СПбГУ, изразивши посебну важност државне подршке „захваљући којој смо са успјехом ријешили све задатке и поставили нове амбициозне циљеве.“

Поред успјеха Високе школе менаџемента у међународним окрвирима запажен је и допринос научника „Института за биоинформатику и алгоритамску биотехнологију“ СПбГУ проналаску вакцине Спутњик 5, прве у свијету против вируса КОВИД 19. Они су још у марту успјели да изолују геном вируса и развили платформу за његово брже откривање.

Игор Дамјановић/ИН4С