Пољска, на Дан независности десничари се сукобили са полицијом

Присталице крајње деснице сукобиле су се са полицијом у близини пољског Националног стадиона на крају данашњег марша у Варшави на Дан независности, а који је одржан упркос забрани јавних скупова због пандемије.

Портпарол полиције у Варшави је рекао да су учесници бацали камење и бакље на припаднике органа реда и да је повређено неколико полицијаца, преноси Ројтерс.

Навoди се да је полиција блокирала пролаз учесницима марша у близини стадиона, недавно претвореног у привремену ковид болницу, како би обезбедила пут коришћен за транспорт респиратора.

Вођа удружења које је организовало марш тврди да је за насиље крива полиција и да су припадници органа реда испровоцирали учеснике у близини Националног стадиона.

Марш је окупио на хиљаде присталица крајње деснице. Многи учесници појавили су се у аутомобилима и на моторима како би одржавали социјалну дистанцу, док су поједини марширали пешице и бацали петарде на полицију.

Припадници органа реда су раније у току дана неколико пута употребили бибер спреј како би сузбили спорадичне инциденте.

Пољске власти обесхрабриле су одржавање марша позивајући се на забрану окупљања више од пет људи.

Марш је уследио у време када су хиљаде Пољака свакодневно одржавале националне протесте против десничарске владе која је подржала пооштравање ионако строгог закона о абортусу прошлог месеца.

РТС

Коментари: