Ердоган није имао времена за састанак са Помпеом у Истанбулу

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган није нашао времена да се састане са државним секретаром САД Мајком Помпеом који је допутовао у посету његовој земљи, рекао је новинарима представник Стејт департмента.

Ердоган није имао времена за састанак са Помпеом у Истанбулу
Реџеп Тајип Ердоган(фото: Лола Ђорђевић)

„И државни секретар и турски званичници, укључујући министра иностраних послова (Мевлута) Чавушоглуа и председника Ердогана, желели су да до састанка дође. На крају ипак није, јер се распоред председника Ердогана променио и није могао да се уклопи у параметре које смо поставили у основу посете државног секретара“, рекао је дипломата на конференцији за штампу у Истанбулу.

Он је признао постојање несугласица на релацији Вашингтон-Анкара, али на питање шта је могло увредити Ердогана, објаснио је да је све ствар у распореду турског лидера. Што се тиче несугласица између две државе, он је објаснио да се ради о различитим погледима на ситуацију у целом низу региона, укључујући источни Медитеран, Либију и Турску.

Помпео је допутовао у Истанбул, где ће се састати са Васељенским патријархом Вартоломејом, али није планирана његова посета Анкари.

Спутњик

Коментари: