Алијев: Руси и Турци ће штитити Азербејџанце и Јермене у Карабаху

Русија и Турска ће учествовати у „операцијама заштите безбедности“ јерменског и азербејџанског народа у Карабаху, саопштио је председник Азербејџана Илхам Алијев.

Алијев: Руси и Турци ће штитити Азербејџанце и Јермене у Карабаху

Алијев је примио данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Холандије у Азербејџану Ааулине Ејзема.

„Сигурно знате да су регионалне државе подржале ову декларацију (о Карабаху). Сви наши суседи су подржали ту декларацију. Два наша суседа – Русија и Турска – учествоваће у операцијама за осигурање безбедности Азербејџанаца и Јермена. Зато сматрам да би било праведно, да и ви будете на нашој страни“, рекао је Алијев, преноси агенција „Азертаџ“.

Раније је амбасадор Јерменије у Холандији Тигран Балајан саопштио да је парламент Холандије усвојио резолуцију о увођењу индивидуалних санкција Алијеву, његовј супрузи Мехрибан Алијевој и председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану.

Споразум о Карабаху

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у саставу руског мировног контингента у зони сукоба у Нагорно-Карабаху биће 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица аутомобилске и специјалне технике.

Спутњик

Коментари: