Црна Гора и „црни сценарио“, очекује се затварање

Више од десет хиљада становника Црне Горе или 1,5 посто укупне популације тренутачно болује од корона вируса те епидемиолози упозоравају да је Црна Гора ушла у „црни сценарио“ и очекује се скоро затварање главнога града.

Црна Гора и "црни сценарио", очекује се затварање

„Од јучерашњег пресека откривено је 639 нових случајева, а опоравило се 290 пацијента. Тренутно је 10.207 оболелих, што је на 100 хиљада становника 1.620“, саопштио је црногорски Институт за јавно здравље истакавшида је у задња 24 сата преминуло девет цовид пацијената.

У Црној Гори од недеље су на снази рестриктивне епидемиолошке мере које између осталог подразумевају полицијски час од 21 до 5 ујутро, забрану окупљања, кретање ван општина забрањено је викендом, а од раније заштитне маске обавезне су и на отвореном и у затвореним просторима.

Епидемиолог Божидарка Ракочевић сматра да је Црна Гора „већ у црном сценарију“ те да стога треба поштовати уведене мјере.

„Здравствени систем је у проблему, пред пуцањем готово… Сви се налазимо у зачараном кругу. Апелујемо да поштујемо основне мере“, рекла је Ракочевић раније за телевизију Вијести.

Помоћник директора црногорског Института за јавно здравље Сенад Бегић сматра да су здравствене власти „давно закасниле“ с мерама потпуног затварања, али да су покушавали наћи оптимално решење за здравље грађана.

„Очигледно да нисмо били у стању то да схватимо и имамо то што имамо“, рекао је Бегић рекавши да верује да ниједна земља на свету није имала толико политичких и верских окупљања као Црна Гора у време парламентарних избора.

Најтежа ситуација је у Подгорици у којој је заражено више од пет хиљада становника, рекао је. У суботу ће се одлучити хоће ли главни град Црне Горе у којем живи трећина популације те земље „под кључ“.

„У суботу је планиран пресек за Подгорицу, ако се настави иста ситуација када је непоштовање мера у питању и уколико добијемо исте информације са терена, мислимо да је свима јасно да мора доћи строжих мера. Невољно наравно, али то је једина опција“, рекао је Бегић.

Црна Гора некада једина корона-фрее држава у Европи, у првом вталасу епидемије, од средине марта до почетка маја, имала је само 324 регистрованих случајева инфекције и девет умрлих. Други талас је почео средином јуна, и од тада се корона вирусом заразило више од 29.000 Црногорца или готово пет посто популације те земље, а од посљедица инфекције преминуло је 405 соба.

БН ТВ

Коментари: