Огласио се ОХР о хидроцентралама које ће градити Србија и РС

Мада РС и ФБиХ имају право да закључују споразуме са суседним земљама под одређеним условима, такви споразуми и активности на које се они односе морају бити у складу с Уставом БиХ, укључујући и одлуке Уставног суда, наводе из ОХР-а као реакцију на најаву реализације инфраструктурних пројеката Републике Српске и Србије.

Огласио се ОХР о хидроцентралама које ће градити Србија и РС

„Активности које се тичу овог пројекта, онако како је представљен у медијима, наизглед потежу питање из судске праксе Суда који је утврдио да се воде као јавно добро, укључујући ријечне токове и речна корита, сматрају државном имовином која спада у надлежност државе“, наводе из ОХР-а.

„Уставни суд је надлежан да одлучује о споровима који се тичу овог питања те позивамо надлежне институције да утврде да ли су у овом случају испоштовани интереси државе БиХ“, поручили су.

Подсећамо, потписана је заједничка изјава о изградњи три хидроцентрале у горњем сливу Дрине. Наглашено је да је реч о капиталном пројекту за Републику Српску те да су испуњени сви законом прописани услови за изградњу три објекта која чине хидроенергетски систем „Горња Дрина“.

Власти РС су поручиле да су обавезе Владе Републике Српске и Владе Србије испуњене те да ће „Електропривреда Србије“ уплатити оснивачки улог од 39 милиона КМ. Србија је постала већински власник заједничког предузећа ХЕС „Горња Дрина“ са Републиком Српском, а које има концесију за изградњу три хидроелектране на Дрини, процијењене вриједности 850 милиона КМ.

До сада је ово концесионо предузеће било у власништву „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС), која ће убудуће имати 49 посто удела, а Србија 51 посто.

БН ТВ

Коментари: