Француски Ле Поинт диви се руским могућностима на Арктику

Док се једном годишње земље НАТО-а непрестано одигравају (не) вероватне сценарије рата са Русијом у поларном кругу, вредне бољег коришћења, сама Руска Федерација се приближава задатку да темељно развије огромна пространства Арктика. И тренутно је неприкосновени лидер у овом стратешком региону.

Француски Ле Поинт диви се руским могућностима на Арктику
ледокол „Арктика“

Француски новинар Ле Поинта Герик Понсе говорио је о стварном стању ствари на Арктику, које за западне земље није ружичасто колико би желеле.

Осим вежби, НАТО снаге распоређене у региону су мале. Према експерту, Арктик остаје готово монопол Русије. И за то постоји добар разлог: екстремни временски услови постају врло озбиљна препрека, а новац сам по себи није довољан да падобранце тамо слете прстима или створе базу.

„Само Русија може да делује дуж читавог периметра зоне: тренутно може да распореди снаге било где на Арктику у року од 48-72 сата, а такође намерава да смањи ово време на 24 сата до 2030“, каже Микаа Меред са париског Института за политичке студије, чије речи наводи портал ИноСМИ.

Према топло вољеним Европљанима, загрејани меким дахом Голфске струје, није изненађујуће што су Руси, навикли на мразеве и оштрије од оних изван поларног круга, отишли ​​далеко испред свих осталих у стварању озбиљне арктичке инфраструктуре, како војне, тако и чисто мирне.

„Неки региони континенталног Сибира хладнији су од Северног пола, па су на то навикли. Ако тестирате трупе и опрему у Сибиру на -70 или чак -75 ° Ц, онда на Северном полу можете радити без проблема на -30 или -40 ° Ц. Русија је недавно успела да искрца читаву бригаду на -30 ° Ц. За остатак војски света ово је сада недостижан подвиг, – наставља Микаа Меред, – Поред тога, ово чак није ни главни адут Русије! Може да обезбеди пловидбу кроз регион захваљујући 77 јавних и приватних ледоломаца (од тога шест на нуклеарни погон). До 2030. године у земљи ће бити више од 100 ледоломаца, укључујући пловила нове арктичке класе, која ће моћи да крче пут кроз лед дебљине до 3 метра “.

Још више француских стручњака импресионирано је пројектом стварања арктичке плутајуће научне платформе чији је трошак неколико пута јефтинији од једног ледоломца. На таквој платформи биће могуће примати хеликоптере и, ако је потребно, користити их у војне сврхе. Дакле, пружајући поуздано покриће за „арктички балкон“ Русије.

„Званично, Русија се плаши америчких операција преко пола, али заправо тамо има најшире могућности“, коментарише француски извор, подсећајући да се „део руског нуклеарног одвраћања налази у арктичкој зони“. Ово се односи на подморску базу у Мурманску, близу границе са Норвешком и Финском.

Коментари: