Лавров оштро одговорио на оптужбе против Русије за „кршење обавеза“ у ОДКБ

Током договора са Бакуом и Јереваном о Карабаху, Москва није прекршила своје обавезе према ОДКБ, ове оптужбе су неискрене и неспособне, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавров оштро одговорио на оптужбе против Русије за „кршење обавеза“ у ОДКБ
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров (Фото: Лола Ђорђевић)

„С једне стране (наводи се):„ Русија је скоро све преварила и постала главни корисник. И у другој крајности: „Русија је издала своје савезнике“. Истовремено, можете видети како бескрупулозни, укључујући и наше руско политиколошко окружење, коментаришу оно што се догодило “, рекао је Лавров у интервјуу за РТ, преноси РИА Новости.

Шеф дипломатије приметио је да неки аналитичари оптужују Москву за издају својих обавеза према Уговору о колективној безбедности.

„Прво, не мислим да су људи (а знам им имена) једноставно политички неписмени, правно необразовани. Друго, не могу да не знају да се обавезе ОДКБ-а протежу искључиво на заједничку одбрану државе чланице ОДКБ-а од спољне агресије, што се, наравно, није догодило са Јерменијом. Таквих примера је много. Остављам их на савести аутора у иностранству и у Руској Федерацији “, рекао је.

Додао је да се „писана опозиција“ користи свим средствима, укључујући „очигледно искривљавање чињеница“. „Радићемо на спровођењу наше спољне политике коју је дефинисао председник и уживајући, судећи према анкетама, укључујући РТ, широку подршку наших грађана“, рекао је Лавров.

Министар је нагласио да Русија није покушала да заради политичке поене закључивањем трилатералног споразума о Нагорно-Карабаху.

Раније је Министарство одбране разјаснило локацију мировних места у Карабаху.

Подсетимо, 10. новембра лидери Русије, Азербејџана и Јерменије потписали су изјаву о окончању рата у Карабаху. Одмах након тога започела је операција пребацивања руских мировњака у Нагорно-Карабах.

Руски председник Владимир Путин потписао је указ према којем ће се ротација руских мировњака у Нагорно-Карабаху одвијати најмање два пута годишње.

Њуз Фронт/vz.ru

Коментари: