ПАKАО ТЕK СЛЕДИ! 2021. може да буде гора од 2020. године: ИДЕ НОВА, ЈОШ ГОРА KАТАСТРОФА!

Ту кризу је упоредио са „Титаником“, указујући да „сада треба да се усредсредимо на санте леда, а те санте леда су глад, сиромаштво, дестабилизација и миграција“

ПАKАО ТЕK СЛЕДИ! 2021. може да буде гора од 2020. године: ИДЕ НОВА, ЈОШ ГОРА KАТАСТРОФА!
фото: Reuters

Следећа година могла би да буде гора од 2020. у хуманитарном смислу, рекао је Дејвид Бизли, председник Светског програма за храну УН поводом добијања Нобелове награде за мир. Он је упозорио да нам прети пандемија глади библијских размера.

Бизли је рекао како Нобелова награда за мир његовој организацији упозорава светске лидере да се ствари погоршавају, пренео је АП.

Оне подсетио на своје обраћање Савету безбедности УН из априла, у јеку првог таласа пандемије вируса корона. Тада је упозорио да смо на ивици „пандемије глади“ која може бити „библијских размера ако се нешто не уради.

„Успели смо да је зауставимо у 2020. јер су светски лидери одговорили новцем, стимулативним пакетима и опростом дугова“ подвукао је Бизли.

Он је навео да нови талас пандемије уништава економије, посебно у земљама за средњим или нижим степеном развоја и да је процена Светског програма за храну како би до краја године 270 милиона људи могло да заврши на ивици глади. Због тога је забринут да би следеће година могла да буде још гора.

Он упозорава да Светски програм за храну тешко може да у 2021. дође до новца који је имао на располагању у 2020. години, због чега се тренутно састаје са светским лидерима како би их упозорио на „трагедију са којом се суочавамо, кризом која би могла да буде изражена у наредних 12 до 18 месеци“.

Ту кризу је упоредио са „Титаником“, указујући да „сада треба да се усредсредимо на санте леда, а те санте леда су глад, сиромаштво, дестабилизација и миграција“.

„Светском програму за храну потребно је 15 милијарди долара следеће године како би се борио против глади и имплементирао глобалне програме, укључујући и оне у вези са потхрањеном децом. Ако бисмо могли да добијемо толико, уз наш редован буџет, успели бисмо да минимизирамо миграције и спречимо глад“, рекао је он.

 

Еспресо.рс

Коментари: