САД Украјини доделиле 4 милиона долара за борбу против „агресије“ у Азовском мору

Сједињене Државе одлучиле су да украјинској поморској стражи у Бердјанску и Мариупољу доделе опрему вредну 4 милиона долара како би „обуздале агресију у Азовском мору“, саопштила је америчка амбасада у Кијеву.

САД  Украјини доделиле 4 милиона долара за борбу против „агресије“ у Азовском мору

„Сједињене Државе су, кроз програм о контроли извоза и граничној безбедности, најавиле помоћ за 4 милиона долара украјинским поморским стражарима у Мариупољу и Бердјанску“, цитира ТАСС дипломатску мисију.

Украјина ће добити опрему која ће помоћи „даноноћно да обузда агресију у Азовском мору и одговори на њу“. Каква ће опрема бити пребачена, амбасада није прецизирала.

У јулу је командант украјинске флоте контраадмирал Алексеј Неижпапа рекао да ће Украјина захваљујући снабдевању америчким бродовима Марк ВИ моћи да ограничи руске акције у Азовском мору.

Сједињене Државе саопштиле су да намеравају да испоруче Украјини до 16 патролних чамаца Марк ВИ, друго наоружање и војну опрему за укупно око 600 милиона долара.

Ознака ВИ је ушла у службу 2016. године, постоје различите модификације ових чамаца. Један од њих је опремљен са два пушкомитраљеза тешка 50 мм и два топа са даљинским управљањем од 25 мм.

Сједињене Државе већ дуже време снабдевају Украјину разведеном опремом: у септембру 2018. године америчка обалска стража пребацила је у Кијев два отпуштена патролна чамца изграђена 1988. године, износ трансакције износио је 9 милиона долара. Тридесет година старе чамце, који су у Украјини називали „црним металом“, свечано је примио бивши шеф државе Петро Порошенко.

Њуз Фронт/vz.ru

Коментари: