Холандски новинар пробио одбрану ЕУ, придружио се затвореном састанку шефова Министарства одбране „из забаве“

Холандски ТВ новинар се на тренутак нашалио на тајној видео конференцији министара одбране ЕУ одржаној преко Зума у петак 20. новембра. Новинар ТВ канала РТЛ Ниувс Даниел Верлан објавио је видео о овоме на својој страници на Твитеру.

Холандски новинар пробио одбрану ЕУ, придружио се затвореном састанку шефова Министарства одбране „из забаве“

После љубазног захтева Џозепа Борела, високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност, који је председавао састанком, и упозорења о кривичној одговорности за овај корак, Верлан се одмах опростио и прекинуо везу.

Повезао се са тајном видео конференцијом из свог стана и махнуо министрима. Одмах је примећен што је изазвао малу збуњеност и смех. Није га било тешко пронаћи међу 28 учесника конференције, пошто се на екрану у црној мајици појавио задовољни новинар у позадини обичног стана, док су остали учесници конференције били у оделима и у позадини националних застава.

Новинар је већ објаснио да је успео да се повеже анализирајући једну од фотографија холандског министра одбране са шифром састанка и лозинком за повезивање са Зумом.

На видеоконференцији министара одбране у петак је разговарано о тајном нацрту будућег војног концепта ЕУ под називом Стратешки компас ЕУ. На конференцији за новинаре након састанка, Борел није споменуо инцидент са холандским новинаром, али је напоменуо да је Стратешки компас створен на основу комбинованих података обавештајних служби свих држава ЕУ, стога неће бити објављен и остаће строго поверљив документ.

Коментари: