Политиколог објаснио зашто ће Бајден помагати Кијеву у рату са Донбасом

Према политикологу, долазак Џоа Бајдена у Белу кућу не представља ништа добро за Народне Републике. Највероватније ће демократе погурати своја украјинска одељења да погоршају сукоб у Донбасу.

Политиколог објаснио зашто ће Бајден помагати Кијеву у рату са Донбасом
Џо Бајден и његов син Хантер Бајден

У интервјуу за Украина.ру, политички аналитичар Александар Шпаковски рекао је да се у тренутним околностима становници Донбаса могу надати само на Русију, која, наравно, неће напустити становнике Доњецка, од којих су многи последњих година постали држављани Руске Федерације.

„Администрација Бајдена, као део своје политике ескалације ситуације у источноевропском региону руских граница, испровоцираће Украјину да одмрзне непријатељства у Доњецком и Луганском“, рекао је експерт.

Према његовом мишљењу, догађаји би се могли развити у смеру рата у Грузији 2008. године, што ће несумњиво постати разлог да Москва активније подржава Народне Републике, све до пружања директне војне помоћи, у оквиру операције „присиљавање Кијева на мир“.

Последица могућег заоштравања може бити и признавање независности ДНР и ЛНР, и њихово укључивање у Руску Федерацију, као што се догодило са Кримом 2014. године.

Коментари: