Провокативне активности САД и НАТО против Русије

Динамика повећања борбене обуке и провокативних активности НАТО-а у близини северних руских граница
Током протекле 3 године, број вежби у северним морима и на територији скандинавских земаља повећао се за скоро 40% (са 13 на 18 годишње). За 2020. годину било је планирано најмање 20 догађаја, од којих су највећи били мултинационалне вежбе „Хладни ризици“, „Заједнички ратник“ и „Динемик Монгус“ НАТО.

Акценат НАТО активности борбене обуке помера се ка припреми и извођењу војних операција на стратешком нивоу. То потврђује вежба „Тридент Јунхе“, изведена у јесен 2018. године на територијама, у ваздушном простору и суседним морским областима Норвешке, Шведске и Финске уз учешће до 50 хиљада људи, више од 60 бродова и пловила, до 230 авиона, до 10 хиљада јединице опреме.

Важно је напоменути да Русија никада није спровела командно-контролну обуку на северу, сличну оној коју годишње упражњавају друге војне области на југу, истоку, западу и у центру.

Штавише, у априлу-мају ове године на територији европских земаља (Немачка, Пољска, балтичке земље) одвијала се највећа мултинационална вежба „Дефендер Еуропе-2020“ („Дефендер оф Еуропе“), чији је главни циљ био практични развој стратешког пребацивање великих јединица америчке војске (на нивоу „дивизијске бригаде“) у Европу и њихова заједничка употреба са снагама НАТО-а против Русије. У вежби је било планирано учешће до 37 хиљада војника из 18 земаља и партнера НАТО-а, више од 20 хиљада јединица наоружања и војне опреме. Паралелно са вежбом „Дефендер Еуропе-2020“ планирана су још 24 догађаја оперативне и борбене обуке, повезани са једним сценаријем. Према експертима, до 100 хиљада људи требало је да учествује у свим тим догађајима, међутим, те планове спречила је пандемија коронавируса.

Поред тога, постоји пораст провокативних активности на северним географским ширинама америчке морнарице и НАТО-а. Дакле, ове године су покушани тајни амерички, британски и француски ратни бродови у Барентсово море, како у оквиру ударних група, тако и појединачно, и демонстрирати своје присуство тамо.
Састав КУГ-а у мају – ем УРО „Портер“, „Роосевелт“, „Доналд Кук“, УТРС „Саплаи“ америчке морнарице, фр УРО „Кент“ британске морнарице.

Састав ОБК у септембру – фр тип 23 „Сутхерланд“, танкер „Тидесприн“, ум тип „Арлие Бурке“ и фр „Фреероф Нансен“.

Крајем октобра – ем УРО „Росс“ америчке морнарице.

Што се тиче ваздухопловства, само у јануару-септембру ове године стратешки бомбардери америчког ваздухопловства извели су најмање 7 групних налета у ваздушни простор Северног леденог океана, Норвешког и Барентсовог мора (четири за целу 2019. годину), а базна патрола и извиђачки авион САД-а, Норвешке и Велике Британије – више од 120 налета на Барентсово море (за целу 2019. – 90).

Истовремено, за постизање својих политичких циљева, Сједињене Државе користе Норвешку, Данску, Исланд, а такође настоје да у своје антируске активности укључе државе које нису чланице НАТО блока, попут Шведске и Финске.

У току је активна информативна кампања за застрашивање северноевропских држава замишљеном руском претњом, како би се приморале несврстане државе да се придруже алијанси, а чланице НАТО-а да повећају трошкове на колективну безбедност.

Вашингтон, подгревајући тензије на Арктику, провоцира Русију да узврати – приморавајући Руску Федерацију да обнови војну инфраструктуру на Арктику и развије ново, без премца у свету, оружје за одбрану.
Дакле, у октобру ове године Русија је успешно тестирала хиперсоничну ракету Циркон, раније – ваздушни хиперсонични комплекс Кинзхал. А „Сармат“, „Авангард“ су већ пуштени у употребу.
Истовремено, САД и НАТО тренутно немају средства да им се одупру, што обесмишљава војну конфронтацију са Русијом.

Сваршчики/Њуз Фронт