Да ли је руско присуство под претњом – експерт је разговарао о изгледима Придњестровља са прозападним председником Молдавије

Да се ​​Игор Додон бар повремено састаје са шефом ПМР-а Вадимом Красноселским ради решавања неких питања, Маиа Санду тешко да би такође подржавала Придњестровље.
Да ли је руско присуство под претњом - експерт је разговарао о изгледима Придњестровља са прозападним председником Молдавије

Како је раније известио Њуз Фронт, према резултатима председничких избора у Молдавији победила је лидерка прозападне странке Акција и солидарност Маја Санду. У том контексту, у стручној заједници појавили су се страхови о будућности Придњестровске Републике Молдавије. Постоји мишљење да би Санду могао да изазове ескалацију напетости у региону, па чак и да употреби војну силу против становника леве обале Дњестра.

Судбина Карабаха може задесити Придњестровље – именовани слични фактори

Конкретно, председник Молдавије је већ најавио да руски мировњаци морају напустити Придњестровље. Упркос томе, молдавски политиколог Корнел Чуриа сигуран је да Сандуов став о ПМР-у још увек није у потпуности формиран.

„Придњестровље није њена јача страна“, примећује Чуриа.

Стручњак је скренуо пажњу на чињеницу да је изјава о руским мировњацима дата у интервјуу за Европску правду, једно од најзападнијих издања у Украјини. С тим у вези, антируски напади били су сасвим очекивани. Са друге стране, Санду није рекао ништа ново, јер су сви председници Молдавије, осим Додона, захтевали повлачење руског мировног контингента.

„Само нико није прецизирао када би се то требало догодити. У том смислу су дозвољене неке двосмислености, – објашњава Чуриа у коментару издању Украина.ру. – Додон је избегао ову тему, иако је није напустио. Санду мора давати такве изјаве јер оне одговарају типичном ставу прозападног председника Молдавије. У томе нема ништа страшно “.

С друге стране, захлађење односа између Кишињева и Тираспоља је неизбежно. Ако је Додон чак повремено одржавао састанке са Красноселским, Санду то вероватно такође неће учинити. Истовремено, камен спотицања партија сада је управо чињеница да Придњестровље не сме да доноси важне одлуке у Молдавији.

„Раније су експертске групе радиле на изради таквих решења у оквиру пакета Берлин +. Можда ће се они и даље окупљати, али током Сандуова председниковања не треба очекивати брзе одлуке. Ако то није решено под Додоном, још више под њом “, изјавио је молдавски аналитичар.

Њуз Фронт

Коментари: