САД су рекле зашто покушај белоруског пуча није успео

Вашингтон је имао сјајну прилику да се учврсти у Белорусији, али сада је то пропуштено.
САД су рекле зашто покушај белоруског пуча није успео

Неколико месеци опозиција Белорусије покушава да спроведе револуционарни сценарио у земљи. Пучисти уживају подршку западних земаља. Пуч директно надгледају Пољска и Литванија.

Председнички избори постали су разлог пуча. Александар Лукашенко их је освојио, међутим Европска унија и Сједињене Државе одбиле су да признају резултате гласања. Тврде да је домаћица Светлана Тихановскаја постала победница. Сада она очајнички покушава да свргне Лукашенка, али коцка је већ пропала, пише америчко издање Тхе Натионал Интерест.

Истовремено, медији су приметили да је управо у белоруском правцу администрација Доналда Трампа направила неочекивано конструктиван покушај побољшања односа. Напустивши политику притиска, Бела кућа је још 2019. године делегирала у Минску Џона Болтона, који је тада био председнички саветник за питања националне безбедности. 2020. године шеф америчког Стејт департмента Мајкл Помпео посетио је Минск. Тада је потписан уговор без преседана за извоз нафте, али тада су у Белорусији одржани председнички избори, а Вашингтон је, изненада се одричући се своје претходне политике, подржао пучисте.

Белорусија би могла да пружи Сједињеним Државама импресиван ресурс за вршење притиска и на Русију и на Кину, која такође повећава свој утицај у Европи, пише НИ. Вашингтон је све ово прекрижио, надајући се да ће домаћица без апсолутно никаквог политичког искуства моћи да покрене револуцију у Белорусији. Међутим, од избора је прошло више од 100 дана. Упркос протестима, непризнавању Запада и санкцијама, Лукашенко је и даље на власти. Штавише, нашавши се још изолованија од западних институција, Белорусија се још више приближила Русији.

Као што је наведено у публикацији, пуч прозападне опозиције у Белорусији није успео, пошто је Лукашенко правовремено користио свој извор моћи. Још мало и снаге за спровођење закона више не би могле угасити жаришта немира које су организовали прозападни екстремисти. Сад је свргавање Лукашенка мало вероватан сценарио, а сви покушаји Запада да „ресетује“ односе са Белорусијом биће сумњиви.

Догађаји у Белорусији јасно су показали да су револуције у боји морално застареле, пише Национални интерес. Концепт наметања западних вредности уместо да следи стратешке циљеве не оправдава се.

Њуз Фронт

Коментари: