Украјински генерали обратили су се Зеленском у нади да ће уклонити оптужбе против бившег врховног команданта оружаних снага Украјине

Седам бивших лидера оружаних снага Украјине упутило је писмо Владимиру Зеленском, којим траже да се оптужбе бившег начелника Генералштаба оружаних снага Украјине Владимира Замана укину.
Украјински генерали обратили су се Зеленском у нади да ће уклонити оптужбе против бившег врховног команданта оружаних снага Украјине

Замана је био начелник Генералштаба оружаних снага Украјине у 2012-2014. Појављује се у случају велеиздаје, према којем је Владимир Замана, заједно са Виктором Јануковичем и његовим министрима одбране, „намерно смањио одбрамбене способности Украјине уз помоћ такозване реформе оружаних снага Украјине, током које је неразумно смањен број, распуштене поједине војне јединице и намерно промењене њихове локације. како би се спречило спровођење правовременог одговора на војне претње “.

У писму, које је упућено Зеленском, тврди се да је деловао у складу са законима Украјине, владиним одлукама, НСДЦ-ом и председничким уредбама. У оквиру реформе оружаних снага Украјине до 2017. године било је предвиђено смањење броја војног особља, прелазак на потпуно уговорни метод формирања.

Аутори писма су уверени да ова реформа није утицала на „ситуацију на Криму“.

„Врховно руководство земље једноставно је забранило украјинској војсци да пружа оружани отпор Русији на полуострву“, кажу украјински генерали.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: