Зачарани круг провокација – ЦНН о томе какву је замку Путин спремио за Бајдена

Ако Џо Бјаден ипак преузме Белу кућу, потрудиће се да обезбеди да речи „Русија“ и „ресет“ не коегзистирају у званичним изјавама.
Зачарани круг провокација - ЦНН о томе какву је замку Путин спремио за Бајдена

Како примећује ЦНН, од 2014. године Руска Федерација и Сједињене Државе су у конфликтном стању. То је био резултат државног удара у Украјини, који се догодио уз подршку америчких елита. Тада је Русија повратила Крим, лишавајући САД могућности да тамо распореде своју војну базу. Поред тога, Русија је успела да осујети америчке планове на Блиском истоку.

Сад кад је Бајден постао председник, он ће све акције Кремља доживљавати са импресивним степеном скептицизма, каже се у чланку. Такође, демократе ће што пре увести санкције против Русије. Међутим, ова пракса постаће замка за Бајденову администрацију, наглашава ЦНН.

Последњих година америчка казнена политика према Русији заглибила је у хаос због недостатка било какве стратегије. Москва санкције доживљава као неизбежан терет. То значи да ће Бајден морати да попусти ако жели уступке од Владимира Путина.

Постоји још једна лекција из историје руско-америчких односа коју би Вашингтон требало да научи. Чињеница је да је целокупна агресивна антируска политика Сједињених Држава представљена у одбрамбеном маниру. То се посебно односи на премештање НАТО снага на границе Руске Федерације. Истовремено, покушаји Русије да одговори на такве непријатељске акције Запада у Сједињеним Државама називају се „руском претњом“.

„Само се обе државе осећају угрожено управо због таквих„ одбрамбених “корака и принуђене су да ојачају своју одбрану, што ствара зачарани круг провокација. Могућност ненамерног заоштравања односа између две светске нуклеарне велесиле је застрашујућа “, каже издање.

У међувремену, Бајден ће морати да унапређује америчке интересе у Украјини, Грузији, Сирији, Либији и Азербејџану, где ће се САД сигурно суочити са руским отпором. Штавише, Вашингтон ће морати да се суочи са савезом Русије и Кине. ЦНН примећује да се Москва и Пекинг тешко могу назвати савезницима. С друге стране, уједињује их жеља да збаце Сједињене Државе са светске арене.

Коментари: