Руски миротворац рањен у Нагорно Карабаху

Убијен је један официр Оружаних снага Азербејџана, повређена четири службеника Министарства за ванредне ситуације Нагорно-Карабаха, саопштило је руско Министарство одбране.

Руски миротворац рањен у Нагорно Карабаху
NAGORNO-KARABAKH – NOVEMBER 23, 2020: A Russian peacekeeper at a checkpoint on a motorway linking the cities of Stepanakert and Goris. Stanislav Krasilnikov/TASS
Íàãîðíûé Êàðàáàõ. Ðîññèéñêèé ìèðîòâîðåö íà ïóíêòå ïðîïóñêà íà äîðîãå Ñòåïàíàêåðò-Ãîðèñ. Ñòàíèñëàâ Êðàñèëüíèêîâ/ÒÀÑÑ

Службеник руских мировних снага рањен је у експлозији мине у Нагорно-Карабаху током потраге за мртвима, официр азербејџанских оружаних снага погинуо је од експлозије муниције, а повређена су четири представника Министарства за ванредне ситуације непризнате Нагорно-Карабашке републике. О овоме је саопштено новинарима у Министарству одбране РФ.

Према подацима министарства, 23. новембра заједничка група за размену тела погинулих војника, коју су чинили представници мировних снага Руске Федерације, Оружаних снага Азербејџана, Министарства за ванредне ситуације непризнате Нагорно-Карабашке републике и Међународног комитета Црвеног крста, трагала је за мртвима у региону Тертер.

„Експлозија мине догодила се на подручју насеља Мадагиз. Као резултат експлозије рањен је официр руских мировних снага. Један официр Оружаних снага Азербејџанске Републике је погинуо. Још четворо службеника Министарства за ванредне ситуације Нагорно-Карабаха задобило је  повреде различите тежине“, саопштило је Министарство одбране. „Руски војник је пребачен у болницу у граду Баку, где му се пружа неопходна медицинска помоћ. Нема претње по живот“, додало је министарство.

Као што је забележено у Министарству одбране, заједничке групе за претрагу и пренос тела погинулих током сукоба, створене на иницијативу команде руских мировних снага, раде неометано и ефикасно више од недељу дана. Сва тела мртвих пронађена као резултат њиховог рада предају се странкама на сахрану.

Руски председник Владимир Путин, азербејџански председник Илхам Алијев и јерменски премијер Никол Пашињан потписали су 9. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду непријатељстава у Нагорно-Карабаху. Према речима руског лидера, азербејџанска и јерменска страна заустављају се на заузетим положајима, док су руски мировњаци распоређени у региону.

Према Министарству одбране Руске Федерације, главнину контингента чиниле су јединице 15. одвојене моторизоване пушачке бригаде (мировне снаге) Централне војне области. Руске осматрачнице постављене су дуж контактне линије у Нагорно-Карабаху и дуж лачинског коридора који повезује Јерменију и Нагорно-Карабах. Команда мировне операције налази се у Степанакерту. Ситуација се прати даноноћно.

ТАСС

Превод: Њуз Фронт Србија

посты:

Коментари: