НАТО савезници: Турска запретила Немачкој

Анкара ће одговорити на покушај војске Бундесвера да претражи турски теретни брод Росалине А у Медитерану, како на копну, тако и у правном аспекту, рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоуглу у изјави.

НАТО савезници: Турска запретила Немачкој

„Турска ће одговорити на акције против турског брода у оквиру операције ИРИНИ и на терену и у правном и политичком плану“, рекао је министар у изјави за РИА Новости.

Раније је Анкара протестовала у вези са инспекцијом пловила у Средоземном мору. Према речима секретара за штампу Министарства спољних послова републике Хами Аксоиа, немачки ратни брод Хамбург извршио је инспекцију пловила МВ Роселине А под турском заставом, које је из турске луке Амбарли до либијске Мисурете превозило материјал за боје и лакове и хуманитарну помоћ.

Портпарол Европске уније рекао је да су службеници немачког брода Хамбург, који су зауставили турски теретни брод МВ Роселине А у оквиру операције ИРИНИ.

31. марта ЕУ је покренула нову поморску мисију ИРИНИ, која надгледа поштовање УН-овог ембарга на оружје у Либији. Европљани обавештавају УН о свим кршењима ембарга. ЕУ користи сателите и ваздушни надзор за праћење илегалних испорука оружја преко копнених граница и ваздухом. Мандат мисије ИРИНИ трајаће до 31. марта 2021.

Взгљад

Превод: Њуз Фронт Србија

Коментари: