НАТО жели да понуди Грузији и Украјини нови облик чланства

Бивши заменик генералног секретара НАТО-а Александар Версхбов рекао је да је неопходно помоћи Украјини, Грузији, а сада и Белорусији да се заштите од политичког мешања и створе услови за сајбер безбедност.
НАТО жели да понуди Грузији и Украјини нови облик чланства

Према Гласу Америке, Версхбов је позвао да не верује руском лидеру Владимиру Путину, додајући да постоји спознаја да не постоји „шанса за брзо побољшање“.

„На штету наших принципа, не покушавајте да правите велике договоре са Путином. На олтару побољшања односа са Москвом, не жртвујте друге државе. Морамо се супротставити руској агресији у свим областима јачањем НАТО-а. Да бисмо се заштитили од политичког уплитања и створили сајбер сигурност, морамо помоћи Украјини, Грузији и сада Белорусији да одбране свој суверенитет.

Против агресивног понашања Русије, морамо повећати потрошњу, „рекао је он на догађају који је организовао Амерички атлантски савет.“ Стога мислимо да морамо бити стрпљиви и чврсти у одржавању својих принципа. Путин ће можда остати на власти још 10, 16 или више година и одлучиће да одржи политичку контролу, настављајући наратив да је Запад одлучио да победи Русију и одбацио њено право место у свету “.

Бивши високи званичник НАТО-а сугерисао је да би за чланство Украјине и Грузије у НАТО било препоручљиво створити нови статус „придружене чланице“.

„О питању чланства Русије у НАТО-у озбиљно су разговарали Клинтон и Јељцин. Међутим, ово није ишло даље. Слажем се са мишљењем да је могуће вратити се овом питању у неком облику. На пример, побољшање цивилних односа између НАТО-а и Русије тако да нема осећаја да је партнерство НАТО-Русија само фасадни приступ. То се може учинити на свеобухватан начин. Шта радимо у вези са тежњама Украјине и Грузије да се придруже: Обећали смо да ће Украјина и Грузија постати чланице НАТО-а, али нисмо размишљали како то можемо постићи. Можда ће то бити могуће захваљујући стварању новог статуса придруженог члана за Украјину и Грузију “, рекао је Версхбов.

Њуз Фронт

Њуз Фронт

Коментари: