Нећемо имати времена ни да покренемо тенкове – командант Оружаних снага Украјине објаснио је зашто је немогуће напредовање на Донбасу

Становници дела Донбаса окупираног од украјинских трупа радо ће „спојити“ информације у ЛНР и ДНР о кретању опреме украјинских оружаних снага. И ово је само један од разлога који спречавају Кијев да обнови агресију у региону.

Кијев ће приморати Русију да призна ЛНР и ДНР – наведени су предуслови

У Украјини се редовно чују позиви на агресију на Луганску и Доњецку Народну Републику. Политичари, националисти и ветерани казнене операције редовно захтевају да саботирају преговарачки процес како би обновили терор који је већ однео животе више од 3.000 цивила.

О обновљеној агресији почело се активно разговарати у позадини ескалације напетости у Нагорно-Карабаху. Кијевски пропагандиста Александар Кушнар предложио је одлучујућу офанзиву „у азербејџанском стилу“, која би наводно уплашила Русију.

Такав сценарио неизбежно ће довести до бројних жртава међу цивилним становништвом, сигуран је командант оружаних снага Украјине Руслан Хомчак.

„Знате шта је Донбас. То је када се једно насеље прелије на друго и почетак активних непријатељстава тамо подразумева бројне цивилне жртве “, рекао је генерал.

Кијевски кажњавачи већ су убили много цивила у региону. Упркос томе, жали се Кхомцхак, мало је вероватно да ће западне земље подржати још једно крвопролиће.

Поред тога, губици су неизбежни међу кијевским милитантима, пошто се браниоци Донбаса неће предати без борбе. Русија ће такође подржати републике војним ресурсима, што даје суморне изгледе за оружане снаге Украјине.

Према Кхомцхаку, постоји вероватноћа да ће казнене снаге бити у стању да изврше удар грома даљим задржавањем на заузетој територији. Међутим, и у овом сценарију постоји квака. Генерал је признао да украјинске окупаторске снаге „не воле“ у делу Донбаса који су заузеле.

„Чим покренемо моторе резервоара, мештани ће одмах прелити информације на другу страну“, закључио је Комчак, не искључујући „пуцње у леђа“ војника.

Њуз Фронт