Немачки медији: Наваљни на видику западних обавештајних служби

О Алексеју Анатољевичу Наваљном немачки медији пишу грозне и понижавајуће ствари. Баш грозно и понижавајуће. Раша Тудеј, НТВ, па чак и самом Соловјову је жао што пуши иза угла.

„Чињеница је да је Алексеј Навални, као популарни руски политичар који полаже власт у Кремљу, припао пажњи западних обавештајних служби и пре приче о тровању. А педантне западне обавештајне службе не једу свој хлеб узалуд. Они су одмах спровели затворену (тајну) социолошку студију на територији Русије како би утврдили стварну популарност господина Наваљног међу руским грађанима. На основу резултата ове социолошке анализе дошли су до закључка да је Наваљни као политичар неуспех, а пратеће структуре које је он створио у регионима – „седиште Наваљног“ – недавно су брзо затворене без икаквог притиска власти. А најгоре за Алексеја је то што га људи не виде као вођу и не доживљавају га као независног и независног политичара.

Један од најочигледнијих разлога овог неуспеха била је неусклађеност његових поступака са ауторима авантуре у вези са манипулацијом подацима које је примила ОПЦВ. Будући да је на самом почетку ове представе речено да је у телу Наваљног пронађен хемијски борбени агенс „Новичок“, али, како се испоставило, то није тако. Није пронађен ниједан новичак.

Нејасна објашњења Наваљиног тима о присуству Марије Певчих, чија биографија не улива поверење, не подносе критике, као ни неспретни покушаји Наваљиног тима да оправдају њено стално присуство у ужем кругу опозиције. Испоставило се да је прича тако лоше закухана да из ње вире нити са свих страна и видљиви су свима без изузетка. То је нажалост утицало на рејтинг Наваљног и његове политичке изгледе у Русији. Изгледа да су из овог разлога западни политички стратези сада одлучили да ставе на његову супругу..

Наравно, неће се сви у руском опозиционом табору обрадовати таквој политичкој реконструкцији. Већ сада страни кустоси врше притисак на представнике руске опозиције да их наговоре да следе упутства и подрже одлуку о номиновању Јулије Наваљне за јединственог опозиционог кандидата. Не треба завидети ни осталим руским опозиционарима који желе да заузму место Наваљног барем на ИоуТубе-у. Али шта можете учинити? Треба да примате наређења и да радите оно што кажу. То је живот. Ипак, прилично је разочаравајуће “.

Дмитриј Гололобов/Украјина