ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ СА АРКТИКА: Научници објавили неславан рекорд, ево како се постепено приближавамо катастрофи! (ВИДЕО)

Рекордна година на Арктику се наставља јер температуре крајем новембра досежу и до 12Ц више од просека у 1990-има.

Најновије бројке Климатског реаналајзера Универзитета у Мејну откривају да су 21. новембра температуре биле за 10-12Ц више од нормалних пре 30 година, док је за читав Арктик вруц́ина у просеку била за 6,7Ц вец́а од нормалне.

Мерења су просечне температуре за 7,7 милиона квадратних километара Арктика, који је вец́ раније видео „лудо“ високе температуре раније ове године.

У неким топлијим џеповима – означеним на графикону као светло црвеним, показује се како су се последњих дана температуре попеле на више од 20 ° Ц изнад просека забележених пре мање од 30 година.

Иако је према људским стандардима и даље хладно, а температуре су на многим местима знатно испод нуле, величина подручја погођеног тако огромним скоком температура алармирала је научнике.

„Све то постаје само годишњи подсетник на брзе климатске промене које смо приметили на Арктику“, рекао је др Зек Лејб, специјалиста за арктичку климу са Државног универзитета Колорадо за ЦБС Њуз.

Појас топлог ваздуха тренутно се протеже од северног Гренланда преко Северног пола до Лаптевог и Источно-сибирског мора северно од руског копна, наводи Барентс Обсервер.

Североисточно од Свалбарда, преко Земље Франца Јозефа и Северне Земље такође су видели сличне аномалне вруц́ине. Величина погођеног подручја готово је двоструко вец́а од целокупне површине Сједињених Држава.

Независно топло време долази упркос томе што је сунце већ зашло у „зимски сан“

Арктик је у октобру забележио рекордно ниску покривеност морским ледом, па чак и до средине новембра, многа подручја једва да су почела да се смрзавају, остављајуц́и големе области под водом.

Била је то друга најнижа забележена величина залеђених површина на Арктику, с тим да је 2012. била једина година када је било мање. Као резултат, ове године Североисточни пролаз – бродска рута дуж сибирске обале – остао је отворен рекордних 112 дана, победивши претходни рекорд за скоро месец дана.

Историјски гледано, рута се могла отворити само неколико дана, мада у неким годинама уопште не би била отворена.

Научници су упозорили да како се подручја отвореног океана повец́авају, сунчева енергија се све више апсорбује, загревајуц́и океан даље, појачавајуц́и глобално загревање и неизбежно мењајуц́и прехрамбене мреже од којих небројене врсте зависе да би преживеле.

Октобар је био најтоплији забележен у Европи, а наступио је после рекордног топлотног таласа у Сибиру почетком ове године, са највишом температуром икад познатом унутар поларног круга, забележеном у јуну када је у граду Верхоианск забележено 38Ц.

Курир

Коментари: