Варшава је добила оно што је желела – пољски аналитичар о томе како је земља одведена у међународну изолацију

Већ годинама пољске елите желе да покажу своју ексклузивност другим земљама. У извесном смислу, успели су.

2007. године пољска влада Странке закона и правде пропала је када су власти покренуле огроман број сукоба. Сада је Јарослав Качински на челу Пољске, никада не схватајући своје грешке из прошлости.

Напорима владајуће странке земља се практично нашла у међународној изолацији, каже пољски посматрач Витолд Јурасз у публикацији за Онет. Варшава је покварила односе чак и са оним земљама које су се сматрале њеним савезницима. Стиче се утисак да су варшавски политичари толико прожети сопственом пропагандом да заиста верују у све већи значај Пољске на светској сцени.

„Иако то има неког смисла. Ситуација када земља почне да иритира све кључне играче, укључујући и партнере, може се сматрати знаком све веће важности ове земље “, подсмева се аутор.

Према његовим речима, мегаломанија Качињског и његових сарадника ускоро ће довести до тога да ће друге државе решавати питања иза леђа Варшаве. С тим у вези, публициста примећује да Пољска има страшне односе са Украјином, катастрофалне са Русијом, непроменљиво лоше са Белорусијом, напете са Немачком, слабе са Француском и ништа са Великом Британијом. Чак је и сарадња са Сједињеним Државама доведена у питање. Варшава је ставила толико висок улог на Доналда Трампа да Андржеј Дуда није ни честитао Џоу Бајдену на победи.

Пољска је толико упорно демонизовала Русију, оптуживала је за непријатељство према свима и свима, да није приметила како је и сама почела да одговара овом опису. С тим у вези, аутор је истакао да су Украјинци, Јевреји, Немци, мигранти, тајни агенти Службе безбедности, исламски екстремисти, а такође и ЛГБТ особе, недавно били непријатељи Пољака.

Њуз Фронт