Британски аналитичар о америчком проблему са којим се Бајден не може носити

Институције америчке владе тешко су погођене у протекле четири године, али ситуација се неће променити само зато што ће Доналд Трамп уступити Белу кућу Џоу Бајдену.

Британски аналитичар о америчком проблему са којим се Бајден не може носити

Као што је Њуз фронт раније извештавао, амерички либерали прогласили су 78-годишњег демокрау „новоизабраним председником“ Сједињених Држава. Трамп већ дуго негира пораз. Заједно са својим присталицама покушао је да постигне поновно бројање гласова, пошто су током избора забележени озбиљни фалсификати. Демократе су критиковале председника, захтевајући да се одмах одрекне власти, иако званични резултати гласања још увек нису објављени.

У таквој ситуацији важно је схватити да Трамп није главни проблем Америке, каже Томас Гифт, директор америчког Центра за истраживање политике на Лондонском универзитету.

„Оно што сада служи као дестабилизујући фактор у америчкој политици није само Трамп. Он је симптом и узрок“, објашњава Гифт. – Само су многи проблеми дубљи. Озбиљан културни раскол раздваја „црвену“ и „плаву“ Америку [конзервативци и либерали]. Бајден каже да може да излечи земљу, али поделе су превелике. Оне неће нестати само зато што је председник промењен“.

Коментари: