Ево који су ефекти америчке вакцин против ковида

Експерти Америчке медицинске асоцијације навели су нежељене ефекте вакцина против вируса корона америчких компанија „Модерна“ и „Фајзер“, истакавши да обе вакцине имају непријатне, али безопасне нежељене ефекте на које пацијенти треба да буду спремни, преноси „Њузвик“.

Ево који су ефекти америчке вакцин против ковида

Добровољци који су учествовали у испитивању вакцине компаније „Модерна“ као једини непријатни ефекат навели су бол на месту убода приликом вакцинисања. Након примања прве дозе вакцине, тај нежељени ефекат је пријавило 2,7 одсто пацијената. Након друге дозе 9,7 одсто вакцинисаних осећало је умор, 8,9 одсто бол у мишићима, а 5,2 одсто жалило се на болове у зглобовима. Још 4,5 одсто пацијената је након вакцинисања имало главобоље, а 4,1 одсто се жалило на бол на месту убода.

Један од пацијената, 43. годишњи Лук Хатчинсон је изјавио да је имао „неподношљиву“ грозницу након вакцинације, која је трајала око 12 сати.

Вакцина компаније „Фајзер“ је проузроковала главобољу код отприлике четири одсто вакцинисаних након примања друге дозе. Пацијенти се нису жалили на друге нежељене ефекте вакцине.

Раније је учесник у испитивању вакцине против короне „Фајзер“ из Америке рекао да је након примања друге дозе вакцине имао грозницу, осећао је малаксалост и општу слабост. Притом је истакао да је непријатан осећај прошао након неколико часова.

Спутник

Коментари: