Кијев је упутио протестну ноту Москви због „хуманитарне помоћи“

Украјинске дипломате реаговале су на 100. „хуманитарни терет“ Руске Федерације, наводно за становништво ОРДЛО.

Кијев је упутио протестну ноту Москви због „хуманитарне помоћи“

Украјинско Министарство спољних послова упутило је протестну ноту руском Министарству спољних послова у вези са доласком другог „хуманитарног конвоја“ на територију „ЛДНР“. Ово је у четвртак, 26. новембра, саопштила прес служба одељења.

„Руској Федерацији послата је протестна нота са захтевом да се непоколебљиво придржава својих међународних обавеза, укључујући билатералне уговоре, претходно договорене модалитете за испоруку хуманитарног терета“, саопштило је Министарство спољних послова.

Према агенцији, руска страна је још једном, без званичне сагласности Кијева, илегално пребацила „хуманитарни конвој“ на привремено окупиране територије Доњецке и Луганске области.

„Покрет се одвијао преко руских граничних пунктова Доњецк и Матвеев Курган и контролних пунктова Изварино и Успенка које је затворила Украјина. Истовремено, руска страна је онемогућила украјинским граничарима и цариницима да спроводе обавезне контролне поступке“, додало је министарство.

Украјинске дипломате захтевале су да убудуће шаљу хуманитарни терет регистрован у складу са законодавством Украјине и преко граничних прелаза који су под његовом контролом.

Подсетимо, сепаратистички медији су извештавали о доласку 100. „хуманитарног конвоја“ из Руске Федерације на територију „ЛДНР“. Према њиховим речима, камиони су испоручивали лекове, медицински материјал и медицинску опрему.

Корреспондент

Превод: Њуз Фронт Србија

Коментари: