Лајчак открио садржину документа о „Kосову“, Албанци у шоку, не верују шта су потписали

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак послао је званично писмо премијеру Авдулаху Хотију у знак протеста због забрањене посете Kосову председнику Србије Александру Вучићу, и подсетио га да је обавеза Kосова да поштује све потписане споразуме у Бриселу, међу којима је и онај о званичним посетама.

Лајчак открио садржину документа о "Kосову", Албанци у шоку, не верују шта су потписали

Након што је министарка спољних послова Kосова саопштила да српски председник не може да посети Kосово, Лајчак је у писму Хотију подсетио да је једна од обавеза бриселских споразума и слобода кретања.

“Kао што то предвиђа Споразум о слободи кретања, индивидуе сваке стране су у стању да путују слободно по територији друге стране. Специфична правила се спроводе за особе које су на јавним функцијама, по Споразуму о званичним посетама. Споразум о званичним посетама и његови амандмани који су интегрални део овог споразума обезбеђују редовно вршење званичних посета. Та правила, заједно са Споразумом о слободи кретања, показала су се врло корисним и представљају достигнуће у раду између вас и Београда, које се мора сачувати“, пише у Лајчаковом писму Хотију.

Лајчак је напоменуо и да та два споразума у целини представљају обавезе преузете из дијалога које се морају поштовати од стране Kосова, као и Србије.

„Непоштовање ових споразума шаље врло негативан сигнал за кредибилитет Kосова као стране у процесу дијалога. Таква кршења чак и подривају напоре ка нормализацији односа између страна и ескалацију тензија на терену; то посебно има утицај на текуђе дискусије о будућем свеобухватном споразуму“, наводи се у писму Лајчака.

Лајчак каже да је Хотијева подршка као премијера од суштинске важности како би се осигурало да косовске институције наставе да поштују своје обавезе у оквиру дијалога.

„ЕУ очекује да ће Kосово наставити да се ангажује на постизању свеобухватне нормализације са Србијом, а то укључује и поштовање и спровођење свих постигнутих споразума у оквиру дијалога“, истакао је Лајчак у писму косовском премијеру.

 

 

Аутор: Alo.rs/Kosovoonline/M.Lj.

Коментари: