Медији: Турска жели да обнови везе са САД због неслагања са Русијом

Анкара се такође нада да ће се успостављањем веза са Бајденовом администрацијом повећати шансе за склапање уговора о наоружању, рекао је Блумберг.

Медији: Турска жели да обнови везе са САД због неслагања са Русијом
Реџеп Тајип Ердоган (фото: Лола Ђорђевић)

Према Тасу, Блумберг је, позивајући се на изворе, у петак известио да Турска очекује побољшање односа са партнерима из НАТО-а приближавањем администрацији, за сада медијима, изабраног председника САД Џозефа Бајдена.

„Према обавештеним лицима, турске власти, на челу са председником Тајипом Ердоганом, намеравају да ревидирају спољну политику земље, што је можда подстакло неколико фактора. Наиме, према агенцији, Турска се плаши могућег увођења ограничења против ње од стране земаља ЕУ. Европски парламент претходно је усвојио резолуцију којом се земље чланице ЕУ позивају да уведу оштре санкције Турској због њеног понашања у Медитерану. Односи између ЕУ и Турске биће у фокусу пажње шефова држава и влада Европске уније на самиту од 10. до 11. децембра“, наводи се у саопштењу.

Истовремено, према Блумбергу, Анкара би могла бити подстакнута да ревидира своју спољну политику „растућим несугласицама“ са Москвом у позадини разилажења њихових интереса у Либији и Сирији. Томе би такође могло да помогне погоршање односа двеју земаља након што је „Турска напала двориште Русије на Кавказу подржавајући Азербејџан“ у сукобу око Нагорно-Карабаха.

Према изворима агенције, Ердоган се нада да ће „Бајденова вера у међудржавне организације и трансатлантске везе“ помоћи Турској да побољша односе са партнерима из НАТО-а. Истовремено, према Блумбергу, Анкара се нада да ће успостављање веза са Бајденовом администрацијом повећати шансе за закључивање послова са оружјем.

 

Коментари: