Америчка амбасада именовала је износ помоћи пружене Украјини након пуча

Сједињене Америчке Државе, након пуча у Кијеву, у периоду од 2014. до данас, пружиле су Украјини помоћ у износу од око 4,1 милијарде долара. То се наводи у званичној изјави америчке амбасаде у Украјини за студио Савика Шустера.

Америчка амбасада именовала је износ помоћи пружене Украјини након пуча

Примећује се да је укупан износ помоћи у гривни износио 116,85 милијарди, или приближно 2780 гривна (око 7000 рубаља. – Ред.) За сваког грађанина Украјине. Поред тога, Сједињене Државе издале су Кијеву три гаранције за суверени зајам у износу од милијарду долара ради стабилизације економије.

Само у 2020. години амерички Конгрес доделио је Украјини 698 милиона долара: 448 милиона долара за програме Стејт департмента и још 250 милиона за Иницијативу за безбедносну помоћ за Украјину.

„Сједињене Државе такође су подржале Украјину у њеним напорима у борби против пандемије ЦОВИД-19, донирајући више од 41 милион долара за медицинске и хуманитарне потребе, побољшавајући способност здравствених установа да брину о пацијентима и спречавајући даље ширење болести“, објављено је.

Подсетимо да је у јулу шеф Одбора Државне думе за питања ЗНД, евроазијску интеграцију и односе са сународницима Леонид Калашњиков рекао да би Русија могла да почне да испоручује оружје Донбасу као одговор на америчку војну помоћ Украјини.

Портал Новорусија

Превод Њуз Фронт Србија

Коментари: