Европска унија припрема нове санкције за Русију

ЕУ припрема нови режим санкција за Русију, сличан америчком „списку Магницког“. Ово извештава ТАСС, позивајући се на изјаву представника Европске комисије.

Европска унија припрема нове санкције за Русију

„Чекамо, тренутно се о томе расправља у Савету ЕУ. Улажу се сви напори да се то одобри у блиској будућности “, наводи се у саопштењу.

Овог лета Велика Британија је увела санкције против председника Истражног комитета Русије Александра Бастрикина и још 24 особе повезане са руским снагама безбедности. Према британским властима, ови људи су били умешани у смрт ревизора Сергеја Магнитског у Матроскаиа Тисшина.

Према наводима Генералног тужилаштва, Вилиам Бровдер, оснивач фонда Хермитаге Капитал, организовао је криминалну заједницу ради утаје пореза, пљачке руских буџетских средстава и вођења намерног банкротства. Један од оптужених у овом случају био је Сергеј Магнитски, адвокат који је, према истрази, могао да смисли кривичну шему.

Магнитски је ухапшен 2008. године, а годину дана касније умро је у московском СИЗО Матроскаиа Тишина. Према одбрани, његова смрт је настала услед одбијања затворских службеника да му пруже медицинску помоћ. Генерално тужилаштво приметило је да сматра сасвим вероватним да је Магнитски убијен по наредби Бровдера.

Њуз Фронт

Коментари: